Bursa’da Çimtaş Boru’nun işten çıkardığı kaynak işçisi Göksel Kaya, haklarının verilmediğini belirterek fabrika önünde direniş başlattı: “İş bulmam engelleniyor.”

Hakkını istedi, işinden ettiler
Fotoğraf: BirGün

Dilan ESEN

Bursa’nın Gemlik ilçesindeki Çimtaş Boru Fabrikası’nda 10 yıldır kaynakçı olarak çalışan Göksel Kaya, ‘Kod 50’ ile işten çıkarıldı. Haksız yere işinden edildiğini belirten Kaya, başlattığı eylemin ikinci gününü geride bıraktı.

Fabrikada zam ve sosyal haklarının düzenlenmesini talep eden işçilerden olan Kaya’nın işten çıkarılmasının ardından altı emekçinin daha sözleşmesi feshedildi. Ancak bu altı emekçinin aksine Göksel Kaya, hiçbir hakkını alamadı.

Hem bu süreçte yaşadıklarını hem de eylemini BirGün’e anlatan Kaya, şöyle dedi: “Son 5 senedir yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ücret iyileştirme talebimiz vardı. Bekletiyorlardı. Asgari ücretten sonra enflasyonun açıklanmasını beklememizi istediklerinde bizde şalterler attı. Arkadaşlar bir WhatsApp grubu kurulduğunu söylediler, ben de dahil oldum. Arkadaşlarımız korktuğu için tuvalet kapılarına ‘Zam istiyorum’ diye yazıyorlardı. Taleplerimizi içeren bir bildiri hazırladık ve topluca işyeri temsilcisine 26 Aralık’ta çay molasında okumaya karar verdik. Metni okuduktan sonra bize yüzde 20 zam yaptılar ama kademeli olarak yüzde 60 zam istiyorduk. Arkadaşlarımızla bunu kabul edemeyeceğimizi konuştuk.”

SERVİS AYARLAMIŞLAR

Süreç devam ederken idareye çağrılarak kendisinden savunma istendiğini belirten Kaya, şunları söyledi: “Savunma yazmamı istedikleri belgede ‘işçilerin hayatını tehlikeye atmak, iş akışını bozmak’ gibi maddeler vardı. Maddelerin yalan olduğunu söyleyerek imzalamadım. İş haddimin feshedildiğini haklarımı vermeyeceklerini söylediler. Arkadaşlarım da tepki gösterdi. Bana servis çıkarmışlar sözde iyilik yapıyorlar evime gidebileyim diye.” “Tazminatımı vermeyerek cezalandırdılar” diyen Kaya, “Bir fabrikaya başvursam işe alınamayacağım. Bir avukata giderek hukuki süreci başlattım ve eylemime başladım. Tüm haklarımı alıp eylemimi bitirmek istiyorum. Ne kadar sürerse sürsün buradayım” dedi.

BirGün, Çimtaş Boru Fabrikası’nın yönetimine ulaştı, Kaya’nın iddialarını sordu. Yönetim ise daha haber yayımlanmadan ‘tekzip yayımlatırız’ yanıtını verdi: “Yasal prosedür neyse, onu uyguladık. Haklı nedenle fesih diye bir uygulama var. Mesai saatleri içerisinde gerçekleşmiş
birkaç durum vardı. Savunması da istenen bir çalışan bu. Ama bunların hepsi artık yargıya intikal etmiş bir aşamada, kişi zaten arabuluculuk sürecini başlattı. Çimtaş’ın itibarıyla ilgili bir yazı yayımlanırsa tekziple ilgili işlemlerinizi başlatmak durumunda kalıyoruz.”