Gebze’deki Novares Fabrikası’nda patronun düşük zam dayatmasını kabul etmeyerek greve çıkan işçiler, taleplerini kabul ettirmeyi başardı. İşçilerin ücretlerine yüzde 27,5 oranında zam yapıldı.

Hakları için greve çıkan Novares işçileri kazandı: Örgütlülüğün gücü

Emek Servisi

Kocaeli Gebze’de otomotiv parçası üreten Fransa menşeli Novares Fabrikası’nda patronun düşük zam dayatmasına karşı 373 işçinin başlattığı grev, dün 2’nci gününde kazanımla sonuçlandı.

Novares’te yaklaşık 15 yıldır örgütlü olan Petrol-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında 9 aydır süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Sendikanın bin 125 lira seyyanen zam talebine karşılık patron 650 lira zam dayatmasında bulunmuştu.

Bu dayatmayı kabul etmeyen işçiler, önceki gün greve çıktı. Bunun üzerine sendikayla yeniden görüşen patron, teklifini 900 liraya çıkardı. Sendika ise bin liradan aşağısını kabul etmeyeceğini belirterek greve devam etme kararı aldı.

ÜCRETLERE BİN LİRA SEYYANEN ZAM

Grevin ikinci gününde işçilerin birliği ve kararlılığı, patrona geri adım attırdı. Yapılan görüşmede, işçi ücretlerine bin lira seyyanen zam yapılması kararlaştırıldı. Sendikadan aldığımız bilgilere göre bu tutar, yüzde 27,5 oranında zamma tekabül ediyor. Sosyal haklar da dâhil edildiğinde oran yüzde 30’u buluyor.

Öte yandan alt skalada olan işçilerin ücretlerinde ekstra yüzde 4 oranında iyileştirme yapıldı. Ana sınıfında çocukları olan işçiler için ödenek, işçilerin birinci dereceden yakınlarının hastane işlemlerinde idari izinli sayılması, tamamlayıcı sağlık sigortası ve 8 Mart’ta fabrikada bir etkinlik düzenlenmesi de sözleşmede ilk kez yer alan düzenlemeler oldu.

ÜRETİM GÜCÜMÜZE GÜVENELİM

Petrol-İş Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “İyi bir sözleşme imzaladık. Bir kez daha gördük ki birlik olduğumuz sürece başaramayacağız hiçbir şey yok. Örgütlülüğümüzden aldığımız güçle kararlılıkla mücadele ettik ve taleplerimizi kabul ettirdik. Tüm işçileri örgütlenmeye davet ediyoruz. Birlik olalım ve üretimden gelen gücümüze güvenelim” dedi.