Salgının yayılmasına rağmen hayatlarını sürdürmek için çalışmak zorunda kalan emekçiler için SOL Parti Beyaz Çağrı Buluşması’nı hayata geçiriyor

Haklarımız için Beyaz Çağrı: 30 Mart'tan itibaren balkonlara beyaz bez asılıyor

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm Türkiye’de evde kalın çağrısı öne çıkarken çalışmak zorunda kalan emekçilerin sorunlarına ilişkin herhangi bir önlem alınmıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere yetkililer her seferinde evden çıkılmamasını söylerken bu konuya ilişkin yasal düzenlemeler yapılmıyor.

Salgının yayılmasına rağmen hayatlarını sürdürmek için çalışmak zorunda kalan emekçiler için SOL Parti Beyaz Çağrı Buluşması’nı hayata geçiriyor. Yetkilileri adım atmaya davet eden çağrı yarından itibaren tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek.

Halkın acil talepleri için beyaz çağrı buluşması başlığıyla gerçekleştirilecek etkinlik için SOL Parti’den yapılan açıklamada şunlara yer verildi: "BEYAZ ÇAĞRI için 30 Mart Pazartesi gününden başlayarak bir hafta boyunca balkonlarımıza, camlarımıza beyaz bez asıyoruz. Taleplerimizi fotoğrafa ekleyip sosyal medyada #BEYAZÇAĞRI etiketiyle paylaşıyoruz."

YOKSULLAR SAVUNMASIZ

Açıklamanın detayında şunlar yer aldı:

"Sağlık krizi her ne kadar tüm insanları etkilemiş olsa da toplumun dezavantajlı kesimleri, çoğunluğunu oluşturan emekçileri, yoksulları savunmasız kalmaktadır.

Ülkemizin sahip olduğu kaynaklar, onu üreten halk için harcanmalı, savunmasız kalan milyonlar için sosyal güvence oluşturacak önlemler acilen alınmalıdır.

Halkın acil talepleri için sesimizi yükseltmeliyiz. Ücretli İzin, Ücretsiz Sağlık, İşten Çıkarmaların Yasaklanması ve halkın tüm acil talepleri için #BEYAZÇAĞRI buluşmasına davet ediyoruz."

ÇAĞRININ YAYGINLAŞTIRILMASI

Açıklamanın devamında ise çağrının yaygınlaştırılmasının önemine değinildi: "Ülkenin tüm kaynaklarının onu üreten emekçi halkın hizmetine sunulması için BEYAZ ÇAĞRI‘ya güç verin. Bu zor günleri birbirimize sahip çıkarak, aramıza mesafe koysak da seslerimizi birleştirmekten geri durmayarak aşacağız."

5 ACİL TALEP

SOL Parti’nin yaptığı çağrıda 5 acil talebin altı çiziliyor. Bu talepler ise şöyle:

1- En az 14 gün olmak üzere çalışanlara ücretli izin hakkı verilmelidir. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paralar sadece emekçiler için kullanılmalıdır.

2- İşten çıkarmalar, ücretsiz izin uygulaması, ücretlerin geç ve eksik ödenmesi uygulamaları yasaklanmalıdır.

3- Salgın boyunca elektrik, doğalgaz, su ve internet ücretsiz sağlanmalıdır.

4- İhtiyaç sahiplerine temel gıda ve temizlik ürünleri parasız sağlanmalıdır

5- Devlet hastaneleri ve özel hastaneler ücretsiz sağlık hizmeti vermelidirler.