Haklarımız ve geleceğimiz için mücadeleye devam

BirGün/KADIN

DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu ve TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, yayımladıkları ortak açıklamayla “1 Mayıs 2021’de başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya, emeğimize, bedenimize, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmak için mücadeleye devam edeceğiz!” diye seslendi.

“1 Mayıs’a Giderken: Kadınların Salgında Bir Yılı” başlığıyla yayımlanan açıklamada tüm dünyayı sarsan salgının ekonomik ve toplumsal hayattaki yansımalarının kadınları derinden etkilediği, yaşamın her alanında karşılaştığı eşitsizlik ve ayrımcılığın çalışma hayatında daha da belirginleştiği, istihdam biçimleri, ücret eşitsizliği, cinsiyetçi istihdam politikaları karşısında kadınların güvencesiz ve sendikasız çalışmak zorunda kaldığına vurgu yapıldı. Salgın döneminde kadınların işgücü piyasalarından daha hızlı çekilmek durumunda kaldığını ve kadın istihdamının daraldığı belirtilen açıklamada “Covid-19 salgını etkisiyle geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 40’ın üzerinde. Pandemi, kadınların ev içi emeğini ve bakım yükünü katlamış vaziyette.” denildi.

Uzaktan eğitime geçildiğinde çocuk izninin sadece kadınlara tanımlandığı hatırlatılan açıklamada “Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının kadınlar için hayati önemde olduğu bir kez daha görüldü” ifadelerine yer verildi. Çalışma yaşamında yarı zamanlı, uzaktan, evden, tele çalışma gibi esnek çalışma biçimlerinin kalıcı hale getirilmesinin kadınların örgütlenmesinin önündeki büyük engellerden biri olduğu vurgulanan açıklamada “Salgında saldırılara karşı mücadeleyi ören biz kadınlar, 1 Mayıs 2021’de başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya, emeğimize, bedenimize, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmak için mücadeleye devam edeceğiz!” diye seslendi.