Haklarımızdan vazgeçmek yok
Fotoğraf: Depophotos

Haber Merkezi

Kadın haklarını hedef alan HÜDAPAR’lı ve Yeniden Refah Partililer dün yeminlerini ederken kadın örgütleri de açıklamalarına devam etti. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) yeni Meclis’in özellikle kadın vekillerine çok önemli görevler düştüğünü belirterek “Laik hukuka dayanan kadın haklarına sahip çıkın” çağrısı yaptı.

Seçim kampanyası boyunca eğitim hakkından, çalışma ve miras hakkına dek; kadınların doğumdan ölüme sahip olduğu tüm haklarının tartışmaya açıldığının altı çizilen açıklamada özetle şöyle denildi: “Yeni mecliste oluşan eşitlik karşıtı erkek ittifakı, önümüzdeki yasama döneminde kadın ve kız çocuklarının hayatlarının daha çok tartışılacağı, kadınları ve çocukları babalarının ve kocalarının ‘mülkü’ olarak tanımlayan ve onlardan gelecek her türlü ekonomik, fiziksel, cinsel, duygusal şiddeti hoş gören ve buna devletin müdahale etmeyeceği bir toplum yaratmak istiyorlar. Kadına şiddetin olağan bir olgu olduğunu kabul ettirmeye çalışıyorlar. Yeni meclisteki tüm siyasi görüşlerden kadın vekillere çok önemli görevler düşüyor. Ve tabii ki bu ülkenin kadınları ve çocuklarına böylesi bir hayatın layık görülmesine itirazı olan eşitlikçi erkek vekiller de. Çok iyi bilinmelidir ki; başka seçenek bırakılmamış, zorla “ikna edilmiş” tek tük kadınların çok eşliliği “onaylayan” beyanlarına bakılarak erkek çok eşliliği ve çocuk yaşta evlilik adı altında çocuk cinsel istismarı meşrulaştırılamaz. Bu ülkede milyonlarca kadın, kaynağını laiklikten alan Medeni Kanun’la garantiye alınmış olan haklarını özümsemiş, 100 yıldır bu hukuk sisteminde yaşamaktadır. Hiç kimse ama hiç kimse kadınları bu haklarından vazgeçiremeyecektir. Tüm kadın ve eşitlikçi erkek vekillerine, önümüzdeki süreçte meclise getirilebilecek kadın haklarını yok etme girişimlerine hayır demelerinin, edecekleri milletvekili yemininin ve Anayasa’nın bir gereği olduğunu hatırlatıyoruz."

Serkan Ramanlı

Her ay olduğu gibi mayıs ayı kadın cinayeti raporunu açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da haklarından vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Geçen ay 40 kadının öldürüldüğünü ve bunun kendilerinin paylaştığı en yüksek veri olduğunu ifade eden Platform’un açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Bu yıl öldürülen kadınların 74’ü en yakınındakiler yani, evli olduğu erkekler, babaları, oğulları veya akrabaları tarafından öldürüldü. Ayrıca bu sene öldürülen kadınların yanında ailelerinden 19 kişi daha öldürüldü. Aile kavramını kutsallaştırıp kadınları şiddete uğradıkları ortamda bulunmak zorunda bırakan zihniyete karşı kadınlar 6284’ten vazgeçmeyecek! Ahlak, namus, aile propagandası yapıp üç kadınla evlenenleri, çocuk yaşta evliliği savunanları unutmayacağız. Cumhurbaşkanı şiddetin yok olma noktasına geldiğini söylerken şiddeti ve cinayetleri durduracak olan İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284’ün tam ve etkin bir biçimde uygulanmasıdır. Mayıs ayı boyunca kadınların haklarını seçim malzemesi yapan siyasi iktidar ve ittifakları bu artışın sorumlusudur.”