İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilebileceğini açıklamasının ardından tepkiler çığ gibi büyüdü. TGSve KESK Kültür Sanat-Sen’den yapılan açıklamada kadınların hayatlarından ve kazanımlarından vazgeçmeyeceği bir kez daha hatırlatıldı.

Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!

HABER MERKEZİ

Erkek şiddetinin her geçen gün tırmandığı ülkede iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilebileceğini açıklamasının ardından gelen tepkiler sürüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu da hem sözleşmenin yıldönümü nedeniyle hem de süren tartışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

İktidarın sözleşmeye karşı bir algı kampanyası yürüttüğü kaydedilen açıklamada, “Neden altında imzanızın bulunduğu İstanbul Sözleşmesi’ni bugün birtakım algı kampanyalarıyla şeytanlaştırıyorsunuz?” diye soruldu.

Açıklamada, yaşamını yitiren kadınların isimlerine de yer verilerek, şöyle dendi: “2008’den bu yana erkekler tarafından katledilen binlerce kız kardeşimizin artık aramızda olmayışının sorumlusu, bir Kadın Bakanlığı’na ihtiyaç varken mevcut Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nı kapatıp yerine Aile ve Sosyal Bakanlığı kuran, kadını aile içine hapsederek anne ve eş olarak tarif eden, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tartışan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı giderek artan oranda günlük hayatın düzenlenmesinde söz sahibi kılan, hemen her gün polis şiddetinin sergilenmesine ses çıkarmayan hatta şiddetin emrini veren iktidardır.”

KADIN MÜCADELESİ YOK EDİLEMEZ

Öte yandan KESK Kültür Sanat-Sen tarafından iktidarın sözleşmeden çekilmeyi düşünmesiyle ilgili yapılan açıklamada; “Siyasal iktidarın asıl yapmak istediği şeyin muhalif kadın mücadelesini yok etmek olduğunu görüyoruz. Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dendi. İstanbul sözleşmesinden çekilmenin cinayeti, istismarı, şiddeti artması anlamına geleceği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Siyasal iktidarın asıl yapmak istediği şeyin muhalif kadın mücadelesini yok etmek olduğunu görüyoruz. Belli radikal İslamcı çevrelerde yer alan kadınlar haricinde, ister başı açık olsun ister türbanlı bu uygulamayı desteklemeyeceğini biliyoruz. Biz Kültür Sanat-Senli kadınlar olarak İstanbul sözleşmesinden çekilmek bir yana tam anlamıyla uygulanmasını istiyoruz. İstanbul sözleşmesinden çekilmek kadınların çocukların canına kastetmektir, yaşama nefes alma haklarını ellerinden almaktır ve kesinlikle kabul edilemez.”

***

Twitter’da eylem

Sözleşmenin ülkede yürürlüğe girmesinin yıldönümü olan 1 Ağustos’ta kadınlar #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz diyerek sosyal medya eylemi gerçekleştirdi. Gün Twitter etkinliğinde kadınlar İstanbul Sözleşmesine’ne sahip çıkacaklarını vurgularken, AKP iktidarına da seslenerek, sözleşmeyi tartışmaya açmak yerine sözleşmenin gereklerini yerine getirmesini istedi. Hazırladıkları videolarla sosyal medya zinciri oluşturan kadınlar, tüm kadınlara haklarına ve hayatlarına sahip çıkma çağrısı yaptı.

***

Temmuzda 36 kadın katledildi

İstanbul Sözleşmesi’nin tartışıldığı temmuz aynda 36 kadın cinayeti işlendi, 11 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı rapora göre, öldürülen 36 kadından 18’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 5’i ekonomik bahaneyle, 13’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.