Manisa’nın Soma ilçesinden gelerek, alacakları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem yapmak isteyen maden işçileri, Ankara girişinde durduruldu. İşçilerin arasından 5 kişiye, bakanlık yetkilileri görüşmeleri için izin verildi.

Haklarını arayan Somalı madenciler Ankara girişinde durduruldu

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Soma ilçesinde 15 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri, mücadelesini sürdürüyor. Bağımsız Maden İş Sendikası’na üye işçiler geçtiğimiz aylarda Ankara’ya yürüyüş düzenleyerek yetkililerden tazminatlarının ödeneceğine dair söz almışlardı. 21 Ekim'de yetkililerle görüşen işçiler, aradan geçen zamanda bir adım atılmaması sonrasında bugün sabah saatlerinde Ankara’ya giderek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne giderek eylem yapmak istediler. Polis, madencilerin otobüsünü Ankara girişinde durdurdu. Madenciler, Ankara-Eskişehir Yolu üzerinde, Dumlupınar Bulvarı üzerindeki beklerken, aralarından 5 kişinin bakanlık yetkilileri ile görüşmelerine izin verildi.

SOYLU SÖZ VERDİ

Maden işçilerden İdris Sarıkaya, sözlerin tutulmadığını söyleyerek, “Görmeyen gözüm ve topal bacağımla bugün buradayım. Sayın milletvekilleri ayağınıza defalarca geldik. Bize kaç defa bu sorunların çözümü için sözler verildi ve hiçbir söz tutulmadı. Artık sizlerin sözlerinize güvenmiyoruz. Bizim karşımıza bugün emniyet güçleri çıktı ve Ankara’ya giremeyeceğimizi söylediler. Sayın Süleyman Soylu sizinle İzmir’de görüştüğümüzde bize söz vermiştiniz. Konuyu 15 Ocak tarihine kadar çözeceğinizi söylediniz. Biz sizin sözünüz üzerine Manisa’daki eylemlerimizden vazgeçip beklemeye geçmiştik. Sözünüzü ne zaman tutacaksınız! Sözünüze, adalet yemininize saygınız varsa bu görmeyen gözlerin hesabını vereceksiniz. Biz kimseden sadaka istemiyoruz biz Türkiye Cumhuriyetinin bize biçtiği adaletin uygulanmasını istiyoruz. Haklarımızı almadan bu yoldan geri dönmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

haklarini-arayan-somali-madenciler-ankara-girisinde-durduruldu-895462-1.

Maden işçisi Ali Kandemir de, “Artık siyasilerin bize verdikleri sözleri tutmalarını istiyorum. Geldiğimizde karşımıza polisler çıktı ve polislerin bağlı olduğu bakanlık Süleyman Soylu bize söz vermişti geldiğimizde ise karşımıza polisler çıktı. Ben buraya 15 defa gelmiş olmama rağmen onlar bize 1 adım gelmedi. Bu sözlerin tutulması kimin işine gelmiyor bilmiyoruz. Benim iki gözümün arkadaşımın bacaklarının bedelinin ödenmesi ve tazminatlarının ödenmesini istiyoruz” dedi.

Maden işçisi Metin Aslan ise şunları kaydetti: “Diğer Bu işi yapacağız, ayarlayacağız diyen siyasilere artık güvenimiz kalmadı. Verdiği sözün arkasında durmuyorlar. İnsanlarla alay ediyorlar ve hakkımızı yiyorlar. Herkesin insanların çalıştığı makama saygı duyması lazım. Benim devletimin polisiyle bir sorunum yok ama siz benim karşıma polisleri çıkartıyorsunuz. Ben Türkiye’ye hizmet ediyorum karşılığı bu mu olacaktı.”

haklarini-arayan-somali-madenciler-ankara-girisinde-durduruldu-895463-1.

MADENCİLERİN YANINDAYIM

İşçilerin eylemine CHP Manisa Milletvekilli Özgür Özel de destek verdi. Özel yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Ankara’nın girişinde Uyar Madencilik mağdurlarıyla birlikteyiz. Soma madeni faciasından sonra madencilere sözler verilirken, uyar madencilikteki mağduriyetlerin giderileceğini bizzat Recep Tayyip Erdoğan söylerken üzerinden 7 yıl geçti ve onlar hala mağdurlar. Patron başka bir isimle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde maden işletiyor ama buradaki madencilerin parasını ödemiyor. Bu konuda çok söz verildi ama tutulmadı. Dün akşam verdikleri kararla Ankara’ya doğru yürüyüşe geçtiler. Ankara girişinde durduruldular. Şuan 5 tane temsilci bakanlıkla görüşmek için gitti diğer arkadaşlar burada. Ben Özgür Özel olarak madencilerin yanındayım.”