Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veren patronları Vedat Akgiray’ı protesto etmek isteyen Bimeks işçilerine polis müdahale etti.

Haklarını isteyen Bimeks işçileri gözaltına alındı

RIFAT KIRCI

Birikmiş maaşlarını ve tazminatlarını alamadan işten çıkarılan BİMEKS işçilerinin Boğaziçi Üniversitesi kapısı önünde bugün gerçekleştirmek istediği eyleme polis müdahale etti. 10'u BİMEKS işçisi olmak üzere 20'ye yakın kişi gözaltına alındı.

İşçiler, Boğaziçi Üniversitesi'nde ders veren patronları Prof. Dr. Vedat Akgiray'ı protesto etmek için Boğaziçi Üniversitesi'nin kapısına geldi. Çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis, okul kapısını ablukaya aldı. Burada bir açıklama yapan işçiler, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Biz bin 500 BİMEKS işçisi olarak Türkiye’nin elektronik devi denilen BİMEKS’in bünyesinde yıllarca çalıştık. 2016 yılında maaşlarımızı alamamaya başladık. BİMEKS’in patronlarından Vedat Akgiray, SPK Başkanlığı döneminde BİMEKS’in hisse değerleri ile oynayarak borsa vurgununu gerçekleştirirken soygunun lisansını yaptı. Biz BİMEKS işçilerini soyma planı ile de master tezini yazmış, haberimiz yoktu. Vedat Akgiray bizi soydu, Boğaziçi Üniversitesi’nde finans profesörlüğüne devam ediyor. Diğer patron Murat Akgiray, maillerinde dini referanslara yer vererek bize ‘aynı gemide’ olduğumuzu söyledi, dişimizi sıkmamızı istedi. Bu arada mağazadaki ürünler peyderpey kaybolmaya başladı.”

"AKGİRAYLAR TARAFINDAN SOYULDUK"

Aynı yıl genel merkezi Almanya’da olan Alcan Systems adlı bir şirketin ortaya çıktığını belirten işçiler, “Yazbim gii bilançoda görünen, görünmeyen birçok paravan şirket kuruldu. Alcan Systems’in mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Murat Akgiray’ın oğlu Ahmet Akgiray oldu. Murat Akgiray bizi soydu, ticari hayatına devam ediyor. Ahmet Akgiray bizi soydu; Özyeğin Üniversitesi’nde akademisyenliğe, Türkiye Uzay Ajansı’nda görevine devam ediyor” dedi.

BİMEKS Yönetim Kurulu’nun 2018’de dağıtıldığını ve bin 500 BİMEKS işçisinin içeride kalan maaş ve tazminat haklarının gasp edildiğini söyleyen işçiler, “Şimdi ‘dava açsaydınız’ diyeceksiniz. Açtık. Davaları kazandık, icra takipleri de yapıldı. Ama BİMEKS patronları öyle bir oyun kurmuşlar ki hukuken önümüz tıkalı. İstanbul’da bir küçük ofiste ‘faaliyetime devam ediyorum’ diyor BİMEKS. İcra kâğıtlarımız kapıya gelince, çöpe atılıyor. Tanıdığımız vekilleri devreye sokalım, belki oradan bir şey çıkar dedik, kimse elini taşın altına koymadı” diye konuştu.

"REKTÖRLÜĞÜ UYARIYORUZ"

Bunun üzerine Türkiye’nin her yerinden bin 500 mağdur işçi olarak bir araya geldiklerini kaydeden işçiler, şöyle devam etti: “Hakkımız olanı sadece kendi mücadelemizle alabileceğimizin farkına vardık. Türkiye’nin dört bir yanında eylemlerimizle sesimizi duyuruyoruz. Bugün bizi soyanların aklı Vedat Akgiray'ın profesörlük yaptığı Boğaziçi Üniversitesi kapısının önündeyiz. Türkiye’nin ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri nasıl oluyor da bünyesinde bir hırsızı barındırıyor? Barındıramaz!

Buradan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne sesleniyoruz: Ya Vedat Akgiray’ı işten atacaksınız ya da bizim sorunumuzu çözmesi için masaya oturtacaksınız! Hırsız profesörün soygun dersi vermesine müsaade ederseniz biz de kapının önünde direniş dersi veririz. Bugün bir gece burada kalarak uyarız. Maaş ve tazminatlarımız ödenmezse buraya direniş çadırını kurarız. Kimse artık bizim aklımızla oynayamaz, direne direne kazanacağız!”

POLİS MÜDAHALE ETTİ

İşçiler bu açıklamanın ardından okul kapısı önünde ertesi gün sabah 9.00'a kadar eylem yapacaklarını duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi Marksist Fikir Kulübü ve Öğrenci Komiteleri eyleme destek verirken, Boğaziçi Mezunlar Derneği Başkanı ise işçilerin yanına gelerek direnişi bitirmeleri için tehditler savurdu. Ardından işçiler oturma eylemine başladı; ancak polis ‘dağılın’ anonsu yaptıktan kısa süre sonra işçileri darp ederek gözaltına aldı. Eyleme desteğe gelen Öğrenci Komiteleri’nden gençler de gözaltına alındı.

bogazici-nde-polis-ablukasi-781798-1.

bogazici-nde-polis-ablukasi-781799-1.