4 yıldır maaş ve tazminat hakları ödenmeyen Bimeks işçileri, yılın son gününde yine patronları Vedat Akgiray’ın öğretim üyesi olarak çalıştığı Boğaziçi Üniversitesi önünde eylemdeydi. İşçiler, 15’inci kez gözaltına alındı.

Haklarını isteyen işçiler yeni yıla gözaltında girdi

EMEK SERVİSİ

Türkiye’nin en büyük teknoloji ürünleri perakende şirketlerinden biriyken mağazalarını tek tek kapatan Bimeks’te 4 yıl önce işten çıkarılan, maaş alacakları ve kıdem tazminatları hâlâ ödenmeyen bin 500 işçinin mücadelesi sürüyor. Bimeks işçileri, yılın son gününde bir kez daha patronları Vedat Akgiray’ın öğretim üyesi olarak çalıştığı Boğaziçi Üniversitesi’nde eylem yaparak haklarını istedi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile Anarşist Gençlik üyelerinin de destek verdiği eylemde, işçilerin haklarını gasp eden patronların kariyerine dikkat çeken bir pankart açıldı. Eylemde konuşan işçiler, “Biz de yılın son gününü ailemizle birlikte güzel geçirelim isterdik; ama hırsız Akgiray’lar yüzünden buradayız. Akgiray’lar ise şahane hayatlarına devam ediyor. Biz sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamanın ardından oturma eylemine başlayan işçilere polis müdahale etti. 4 Bimeks işçisi ile Umut-Sen temsilcisi Betül Celep ve Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu gözaltına alındı. Böylece işçiler, geride bıraktığımız 2020 yılında 15’inci kez gözaltına alınmış oldu.
Bimeks işçilerinden Meliha Mutlu, arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. BirGün’e konuşan Mutlu, “Biz yeni yıla gözaltında girmeyi elbette istemezdik. ‘Yeni yıla nasıl girerseniz öyle gider’ derler. Bizi 15 kere gözaltına aldılar ama hırsızlara dokunan olmadı. Bir kez hesap sormadılar onlara” dedi.
Haklarını alana dek mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Mutlu, “Ben aylarca cebimde 5 kuruş para olmadan işe gittim geldim. Şimdi yine cebimde para olmadan eyleme gidip geliyorum. Kar, kış, bayram, yılbaşı demeden gideceğim eylemlere. 2021 yılı bizim için güzel olacak ama patronlar için olmayacak. Sonunda kazanan biz olacağız” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

1990 yılında Murat, Ahmet ve Vedat Akgiray kardeşler tarafından kurulan Bimeks, 2015 yılında Türkiye’nin ilk 100 şirketi ve organize perakendede ilk 5 şirketi arasında yer alıyordu. Ancak şirket, 2016 yılının sonlarına doğru işçilerinin maaşlarını düzensiz yatırmaya başladı. 2017 yılı başında maaşları tamamen kesilen işçiler, 2018’de mağazaların kapatılması sonucu işsiz kaldı. Yaklaşık bin 500 işçi, ücret alacakları ve kıdem tazminatları için mücadelelerini sürdürüyor.