İşveren ortada ihtar vermeyi gerektiren bir durum olmaksızın işten çıkarmaya haklı bir gerekçe oluşturmak amacıyla ihtar veremez.Verse dahi bunun bir geçerliliği olmaz

Haksız ihtarın yasal geçerliliği yok

İhtar verip tazminatsız işten atıyorlar

► Ben 5 senedir satış elemanı olarak bir firmada çalışmaktayım. Piyasa şartlarından olsa gerek, işyerim eleman atma hazırlığında. Tabii ki kıdem tazminatsız olarak. Şimdi bazı arkadaşlara çok tutarlı olmasa da ihtarlar gelmeye başladı. Ancak bu branşta çalışanlar olarak işten sonra işimiz gereğince günde birkaç saat bilgisayarda da çalışmalar yapmaktayız. 3 ihtar vermek için neden bulmak çok kolay.

Bizler işçi olarak işverenin bu tutumu karsısında ne yapabiliriz?

İhtar konusu genellikle yanlış yorumlanıyor. İşveren ortada ihtar vermeyi gerektiren bir durum olmaksızın işten çıkarmaya haklı bir gerekçe oluşturmak amacıyla ihtar veremez. Verse dahi bunun bir geçerliliği olmaz. Yani ihtarı gerektiren her somut olaya ayrı ayrı bakmak gerekir. Şayet size haksız yere ihtar verildiğini düşünüyorsanız bunu savunmanızda açıkça yazmalısınız. Ardından bu ihtarlar sonucu haksız olarak işten çıkarıldığınız düşüncesinde iseniz işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü'ne şikâyet dilekçesi verir ve/veya iş mahkemesinde dava açarsınız.

İşsizlik ödeneğine hak kazanır mıyım?
► Benim çalıştığım işyeri kapandı. Dolayısıyla işsiz kaldım. Toplam 564 günlük SSK’lıyım. İşsizlik maaşı alabilir miyim?

İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek bakımından geriye dönük olarak son
3 yıl içinde 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Bu prim gün sayısının aynı işyerinde ödenmiş olması gerekmez. Bu koşulları taşıyorsanız ödenekten yararlanabilirsiniz.

Erken emekli olabilir miyim?
► İş kazası sonucu kalça kemiğim kırıldı ve kalça bölgesinde 4 kırık daha var, ameliyat oldum. Şu an yatmaktayım, erken emekli olma ihtimalim var mı?

Öncelikle geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimi iletirim. Sorunuzun yanıtına gelecek olursak; siz şu anda tedavi sürecindesiniz. Bu sürecin sonunda hiç dilemeyiz ama bir maluliyet ve iş göremezlik ortaya çıkarsa ve bu maluliyet yasada belirtilen oranda olursa bir erken emeklilik söz konusu olabilir. Dolayısı ile tedaviniz sonucunda dileyelim ki sağlığınıza kavuşun ve çalışma yaşamınızı yine aktif olarak sürdürün. Bu arada malulen emeklilik için çalışma gücünü 2/3 oranında kaybetmiş olmak (en az yüzde 60 rapor gerekiyor) 1800 gün prim ve SGK sağlık kurulundan onay almak gerekiyor. Tekrar geçmiş olsun.