Demirtaş'ın öykülerinin okunduğu tiyatroyu izleyenleri hedef alan İçişleri Bakanı'na tepki gösteren sanatçı Halil Ergün, "Siyasetçilerle aynı fikirde değiller diye sanatçılar yaşamasın mı bu ülkede?" diye sordu

Halil Ergün'den Soylu'ya tepki: Kadir İnanır sanatın yüz akıdır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kaleme aldığı "Devran" kitabının öyküleri, oyuncu Jülide Kural ve Ömer Şahin tarafından okuma tiyatrosu olarak sahneye taşındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tiyatroyu izleyen sanatçıları hedef aldı. Soylu, tiyatroya giden sanatçı Kadir İnanır'ı hedefine koyarak, "Eksik yapmışsınız Kadir Efendi" ifadesini kullandı.

Soylu'nun sanatçıları hedef almasına ilk tepki, sanatçı Halil Ergün'den geldi. Bianet'e konuşan Ergün, "İBB Başkanı diyor ya 'Kanal İstanbul siyasi değil hayatidir' diye. Artık bu meselede öyle. Bu ülkede sanatçıların varlığı da bu noktaya gelmiştir. Ne yapalım yani? Yaşamayalım mı? Üretmeyelim mi?" diye sordu.


Demirtaş'ın siyasetçi kimliğine dikkat çeken Ergün, "Ne yapsın yani insanlar, yaşamasın mı, ne yapsın? Bu ülkede cumhurbaşkanlığına aday olmuş bir siyasetçi ve cezaevinde kitap yazıyor. Bakan bununla övünmesi gerekirken, saldırıyor" dedi.

'KADİR İNANIR SANATIN YÜZ AKI'

Bakan'ın hedef aldığı Kadir İnanır'ın ülkenin önemli sanatçılarından olduğunu dile getiren Ergün, "Aklım almıyor. Hiçbir mantık bana bunu açıklayamıyor. Nasıl oluyor da ülkenin bir bakanı, bir sanatçı hakkında bu sözleri söyleyebiliyor. Kadir İnanır bu ülkenin en önemli sanatçılarından biri. Bu toplumun, sanatın yüz akı. O, bu ülkedeki toplumsal sorunlara karşı sorumluluk almış bir isim, siz onu nasıl bu şekilde hedef alabiliyorsunuz? Dehşet verici. Kadir İnanır gibi sanatçıların bu ülkede olması bizim için onur kaynağı ama siyasetçiler bunu göremiyor. Ben bunu nasıl anlayabilirim?" diye konuştu.

'SANATÇILAR YAŞAMASIN MI?'

Sanatçıların hedef gösterilmesini kabul etmediğini söyleyen Ergün, "Yaşamı ve yaşatmayı seçen insanlar, sanatçılar bu şekilde hedef gösterilmesini kabul edemiyorum. Sanatçılar toplumsal görevleri gereği zaten yaşamı savunuyorlar, bunu sahneye taşıyorlar. Bunun neresi siyasetçileri rahatsız ediyor? Bu ülkede artık siyasetçiler gibi düşünmeyen insanlar yaşamasın mı? Siyasetçilerle aynı fikirde değiller diye sanatçılar yaşamasın mı bu ülkede?" ifadelerini kullandı.

Tiyatroyu, sanatçı Kadir İnanır'ın yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül izlemişti.