Japonya’nın Okinawa Adası’nda yapılan referandumda halk ABD üssünün başka bir bölgeye taşınması kararına da ‘hayır’ dedi. Ancak Japonya hükümeti bağlayıcı olmayan referandum kararına uymayacağını belirtiyor. Okinawa halkı ABD deniz piyadelerine ait Futenma Hava Üssü’nün yerinin değiştirilmesini öngören proje için yapılan referandumda yüzde 72.2 hayır oyu verdi. Hükümet kararı tanımıyor Başbakan Abe, referandum sonrası yaptığı açıklamada, […]

Halk, ‘ABD üssüne hayır’ dedi

Japonya’nın Okinawa Adası’nda yapılan referandumda halk ABD üssünün başka bir bölgeye taşınması kararına da ‘hayır’ dedi. Ancak Japonya hükümeti bağlayıcı olmayan referandum kararına uymayacağını belirtiyor. Okinawa halkı ABD deniz piyadelerine ait Futenma Hava Üssü’nün yerinin değiştirilmesini öngören proje için yapılan referandumda yüzde 72.2 hayır oyu verdi.

Hükümet kararı tanımıyor

Başbakan Abe, referandum sonrası yaptığı açıklamada, ada halkının askeri üsse karşı olan hissiyatını anladığını ve bu çekinceleri gidermek, üssün varlığının ada halkı üzerinde yarattığı yükü hafifletmek için gerekeni yapacaklarını belirtti. Abe, üssün yer değiştirme planının daha fazla ertelenemeyeceğini vurguladı. Savunma Bakanı Takeşi Ivaya da yaptığı açıklamada, “Yeni yerleşke için inşaat faaliyetine devam etmek istiyoruz. Bu arada Okinawa halkını, yer değiştirme planının gerekliliğine ikna etmek üzere içten çabalarımızı sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Japonya ile ABD arasında tartışmalara neden olan Okinawa’daki askeri üssün yer değiştirmesi tartışmasının merkezinde ABD hava üssünün yoğun nüfuslu Futenma’dan, adanın doğu sahilindeki seyrek nüfuslu Henoko’ya taşınması yer alıyor. ABD ve Japonya merkezi hükümetleri arasında 1996’da varılan anlaşmayla kabul edilen taşınma planına Okinawa halkı karşı çıkıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın en kanlı muharebelerine sahne olan Okinawa, Japonya’nın 1952’de yeniden egemenliğini kazanmasının ardından ABD tarafından ilhak edilmiş, ardından 1972 yılında Japonya’ya resmen geri verilmişti.