Halk ateş altında
Protesto hakkını kullanan siviller silahlarla susturulmak isteniyor. Kolombiya’da yerel liderler suikasta uğrarken Myanmar’da darbe karşıtı eylemlerde can kaybı artıyor. Afganistan’da ise peş peşe bombalı saldırılar düzenlendi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın dört bir yanında haklarını arayan yurttaşlar devlet destekli saldırılarla katlediliyor, gündelik hayatını sürdüren siviller bombalı saldırılarda can veriyor. Halkları sindirmeye yönelik saldırılardan biri en son Kolombiya’da yerli topluluklara karşı yapıldı. 28 Nisan Grevi’nden bu yana 359 eylemcinin zorla kaybedildiği ülkede vergi soygunu karşıtı eylemlerde sömürgeci isimlerin heykellerini yıkan “Minga” yerli topluluğu Cali kentinde silahlı saldırıya uğradı. Kentteki Jamundi yolunda otobüslerle yolculuk yapan Minga üyelerinin hedef alındığı saldırıda iki kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı.Cauca Bölgesel Yerli Konseyi, “Silahlı kişiler protestolara katılmak isteyen yerli topluluklarını engellemeye çalışıyor” tepkisi verdi.
DEVLET DESTEKLİ SİLAHLI GÜÇLER
Saldırının failleri ile ilgili ülke basınında hükümet destekli silahlı güçler tartışılıyor. Muhalefet senatörü ve eski cumhurbaşkanı adayı Gustavo Petro, tüm bu şiddetin arkasında Savunma ve İçişleri bakanlıklarını kontrol eden eski cumhurbaşkanı Alvaro Uribe olduğunu söyledi. Ülkenin ulusal yayınlarından El Espectador gazetesinde dün yayımlanan başyazıda da “Devlet Başkanı Ivan Duque hükümeti ülkenin özel koşullardan geçtiğini anlamadı, geleneksel siyasi yöntemlerin ötesinde bir çözüm üretmesi gerekiyor. Kolombiyalılar sokaklarda Duque’nin istifasını, mevcut ekonomik krizden en çok etkilenenlere daha fazla devlet desteği istiyor. Hükümetin buna verdiği yanıt ise daha fazla şiddet olayları oluyor” ifadelerine yer verildi.
PROTESTO HAKKI ENGELLENİYOR
Eski FARC mensupları ve yerel liderlere yönelik suikastlar sonucu bir yılda 212 ismin öldürüldüğü ülkede, ESMAD adı verilen kolluk güçlerinin protestolara saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 47’ye yükseldi. Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (Indepaz) verilerine göre, 28 Nisan’dan bu yana eylemcilere dönük en az 963 keyfi gözaltı ve 12 cinsel şiddet vakası yaşandı. Indepaz bu duruma ilişkin açıklamasında, “Kolombiya’daki baskı sadece fiziksel değil. Sansürü güçlendirmek için ana protesto bölgelerinde internet ve elektrik kesintileri yaşanıyor” bilgisine de yer verdi. Ülkedeki insan hakları örgütü Temblores, “Devletin protestolara dönük şiddetine rağmen, vatandaşlar sokaklarda haklarını talep ediyor. Devletin şiddeti arttıkça, yurttaşın öfkesi artıyor. Uluslararası toplumu, ülkenin yaşadığı korkunç insan hakları durumuna karşı yeniden uyarıyoruz” açıklamasında bulundu.
Afganistan’da çoğu kız çocuğu 58 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının sarsıntıları sürerken önceki gün bir kez daha siviller hedef alındı. Zabul vilayetinde bir otobüse düzenlenen bombalı saldırı sonucu 11 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümeti ülkede son günlerde saldırıların artmasından Taliban’ı sorumlu tutarken Taliban ise suçlamaları reddederek IŞİD’e işaret ediyor. Bu saldırıyı da henüz üstlenen olmazken Taliban dün üç günlük ateşkes ilan etti. ABD ve NATO askerleri de 1 Mayıs’tan bu yana ülkeden kademeli olarak çekilirken peş peşe sivillerin hedef alınması dikkat çekmişti.
DARBE KARŞITLARI HEDEF ALINIYOR
Myanmar’da hükümet üyelerini gözaltında tutan darbeci yönetime karşı 1 Şubat’tan bu yana yapılan protesto gösterilerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 780’e yükseldi. Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu’nun yayımladığı günlük raporda, güvenlik güçlerinin protestoculara silahlı müdahalesi sonucu son 24 saatte dört kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi. Rapora göre, 3 bin 826 eylemcinin halen gözaltında olduğu aktarılırken gözaltında ölümlerin yaşandığı ifade edildi. Darbe karşıtı eylemlere katıldığı için 8 Mayıs’ta gözaltına alınan şair Khet Thi’nin, gözaltında tutulduğu Monywa kentindeki ordu karakolunda hayatını kaybettiği duyuruldu.
***
İsrail’e çağrı: Yıkım ve tahliyeleri durdurmazsanız sonuçları olur
İsrail güçlerinin Filistinlilerin evlerine ve Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere dönük saldırılarıyla tırmanan gerilim dün sabah da devam etti. Filistin Kızılayı, Mescid-i Aksa çevresinde dünkü eylemlerde 215 Filistinlinin yaralandığını duyurdu. Önceki gün Gazze’de Hamas mevzilerini bombalayan İsrail, Beyt Hanun Sınır Kapısı’nı da kapatırken dün BM Güvenlik Konseyi toplandı. Toplantıda İsrail’in saldırıları tartışılırken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten İsrail’e “Yıkım ve tahliyeleri durdur” çağrısı yapıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise düzenlediği basın toplantısında Filistinlilerin evlerine yapılan saldırıları destekleyerek “Kudüs, İsrail’in başkenti ve inşa etme hakkımız var” açıklaması yaptı.