Halk Bankası'ndan Şehir Üniversitesi açıklaması

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurucuları arasında olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi ve Halkbank arasında yaşanan sorunlar üniversitenin faaliyetlerini krize soktu. Halk Bankası, İstanbul Şehir Üniversitesi'yle ilgili basında çıkan haberler ve üniversite yönetiminden yapılan açıklamalara yazılı olarak cevap verdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası'nın, üniversiteye İstanbul Kartal'daki eski TEKEL arazisinin devriyle ilgili açtığı davalar zincirinde son olarak Danıştay, bedelsiz arazi devri gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Üniversitenin bu araziyi ipotek gösterip Halkbank'tan kredi almış olması nedeniyle Halkbank, Danıştay'ın kararına da dayanarak önce üniversitenin kredi teminatlarını durdurdu sonra da tüm bankalardaki varlıklarına tedbir koydu.

Halk Bankası'nın borcu nedeniyle İstanbul Şehir Üniversitesi’nin tüm banka hesaplarına ihtiyati haciz kararı aldırmasından sonra, üniversite yönetimi konuyla ilgili basın toplantısı düzenlemiş ve kararın hukuksuz olduğunu savunmuştu. Konuyla ilgili çeşitli basın yayın organlarında haberlere yer verilirken, Halk Bankası'ndan hem bu haberlere hem de üniversite yönetimine cevap niteliğinde detaylı bir açıklama yapıldı.

İstanbul Şehir Üniversitesi tarafından Halk Bankası'ndan kampüs inşaatı için 2016 yılında 300 milyon TL yatırım kredisi alınmış, karşılığında 8 parselden oluşan kampüs arazisi teminat olarak gösterilmişti.

Yapılan açıklamaya göre; kredi anapara ve faiz geri ödemelerinde 2019 yılı Mart ayından sonra gecikmeler yaşanırken, üniversiteye ilk yasal ihtar 3 Nisan 2019 tarihinde çekiliyor. Ancak herhangi bir yasal takip ve tedbir işlemi başlatılmıyor. Öte yandan, kredi anapara ve faiz geri ödemelerinde yasal süre olan 90 günün üzerinde gecikme yaşandığı belirtilirken, üniversite yönetiminin borçların geri ödenmesi ile ilgili 'gerçekçi projeksiyonunun bulunmaması' ve banka ile üniversite arasındaki görüşmelerin neticesiz kalması nedeniyle 30 Eylül 2019 tarihinde alacağın hukuki yoldan tahsili süreci başlatılıyor.