Cengiz’in taşocağı için çalışan kamyonların insanların hayatını tehlikeye attığını belirten bölge halkı yol kapadı. Yurttaşlar, çay hasadı döneminde tozdan ve dinamitlerden dolayı çalışamadıklarını belirtti.

Halk Cengiz’in yolunu kapattı
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın Rize İkizdere’de açtığı taşocağına karşı direnişi sürdüren bölge halkı kamyonların yolunu keserek oturma eylemi yaptı. Çay hasatı döneminde olduklarını belirten bölge halkı tozdan ve dinamitlerden dolayı tarlada çalışamadıklarını belirtti. İkizdere Çevre Derneği de yetkileleri uyardı: “Burada iş ve can güvenliği yok. Çok büyük bir ölümler kazalar yaşanacak, uyarıyoruz.”

Rize’de yapılacak Lojistik Merkez ve Liman Projesi’nde gerekli deniz dolgusunda kullanılmak için açılan taşocağı, yurttaşların itirazlarına ve bilirkişi raporuna rağmen faaliyetlerini sürdürüyor. Aylardır yapılan patlatmalarla ve kazılarla bölge adeta çöle dönmüş durumda. Kamyonların üstüne branda dahi çekmeden, hiçbir güvenlik önlemi almadan taş taşıdığını belirten bölge halkı yol kesti. Kamyonların durdurulmasının ardından bölgeye jandarmalar geldi. Yurttaşlar oturma eylemi yaptı.

İkizdere Çevre Derneği sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “İkizdere' de kamyonların geçiş güzergahı kapatılarak oturma eylemi yapılıyor. Doğa katliamlarına artık daha fazla tahammülümüz kalmadı. Doğa katliamlarına son verin” denildi.

İŞ CİNAYETİ YAŞANDI

Yaşananları aktaran İkizdere Çevre Derneği Yöneticisi Bestemi Albayrak, “Defalarca uyarmamıza rağmen brandaları örtmediler, hiçbir sulama yapmadılar. Biz de kamyonların yollarını kapadık, oturma eylemi yaptık. Ardından jandarmalar geldi, ‘gerekli görüşmeleri yapacağız’ dediler. Ama biz bu dönem içerisinde 3-4 kere dilekçe verdik kaymakamlığa. 20 gün önce işçiler öldü, hiçbir önlem alınmıyor” dedi.

ÇAYI HASAT EDEMİYORUZ

“Patlatılan dinamitler ve aşırı tozdan dolayı köylerimizde çalışamıyoruz” diyen Albayrak , “Haber vermeden dinamit patlattılar, kadının biri çaylığında fenalık geçirdi. Çay hasadı başladı ama tozdan, sesten kimse çalışamıyor. Dinamit patlatınca evden çıkmak zorun kalıyor insanlar, deprem oluyor sanıyorlar. Tozdan nefes alamıyoruz köyde” ifadelerini kullandı.

Kaymakamlığa tekrar dilekçe verdiklerini belirten Albayrak yetkililer uyardı: “Büyük ölümler, kazalar yaşanacak uyarıyoruz. Yarın çok geç olacak ve hiçbir iş, can güvenliği yok."

Projeye karşı açılan davada Rize İdare Mahkemesi bilirkişi incelemesinin yapılmasına karar vermişti. 7 uzman tarafından yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporda, projenin ekosisteme, arıcılığa ve çay üretimine zarar vereceği belirtilmişti.