Yurttaşların destek ve ek ödeme taleplerine kulaklarını tıkayan, ekonomik krizin mimarı Saray iktidarı, TBMM'deki bütçe görüşmelerinin son gününde de ekonomik kriz yerine “yerli astronot”u gündem yaptı.

Halk ekonomik iyileştirme beklerken Saray’ın gündemi ‘yerli astronot’

BirGün ANKARA

Saray’ın emekçi ve yoksul halk yerine yandaşlarını ve israfı tercih ettiği 2022 Yılı Bütçe Teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda 12 gün süren görüşmelerde muhalefetin yoksul halka ek destek talebini geri çeviren Saray, yine hayal sattı, iç ve dış düşmanlar ile milli birlik ve beraberlik propagandasına sarıldı.

Bütçe görüşmelerinin son gününde ekonomik kriz eleştirilerini görmezden gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kapanış konuşmasında tepki çeken sözler sarf etti. Atanmış Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, seçilmiş milletvekillerine sık sık hakarete varan ifadeler kullandı. Saray’ın “şeffaf” ve “halktan yana” bir yönetim sergilediğini iddia eden Oktay, tüm eleştirilere ve kriz söylemlerine, “Milli olun” yanıtını verdi, uzay çalışmalarından bahsetti. Yoksulluk konusunda konuşmayan Oktay, kapanış konuşmasında, “2022 yılında Türk astronotunun seçim süreci tamamlanarak eğitim sürecine başlanacak, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan gönderilecek küp uydunun tasarımı tamamlanarak üretime başlanacaktır” dedi.

AKP’LİLER BİLE SAHİP ÇIKMADI

Konuşmasının önemli bölümünü muhalefeti suçlamaya ayıran Oktay, beş siyasi partinin ortak imzayla çıkardığı Hayvan Hakları Yasası üzerinden muhalefeti suçladı. Oktay, “Hayvan Hakları Yasası'nı kapsayıcı bir şekilde çalışıyor, yürürlüğe alıyoruz, İçişleri Bakanlığımız hayvanlaHalk ekonomik iyileştirme beklerken Saray’ın gündemi ‘yerli astronot’ Yurttaşların destek ve ek ödeme taleplerine kulaklarını tıkayan, ekonomik krizin mimarı Saray iktidarı, TBMM'deki bütçe görüşmelerinin son gününde de ekonomik kriz yerine “yerli astronot”u gündem yaptı rı koruyucu hizmetleri devreye alıyor, muhalefet yine suspus. Hani siz hayvanseverdiniz?” dedi. Bu sözlere muhalefet milletvekilleri, “Yasayı beraber çıkardık. Bundan bile haberin yok” dedi. Oktay’a gösterilen tepkilere, AKP’li milletvekilleri müdahale etmedi.

Son gün görüşmelerinde “Cumhurbaşkanlığı Sarayı” tartışması da yaşandı. Bin odalı Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nden “Saray” olarak bahseden CHP’ye, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan tepki gösterdi. Saray’ın “milletin evi” olduğunu öne süren Turan, bununla da yetinmeyerek, “Yüzde 53'le seçilen, yirmi yıldan beri ülkenin başında olan bir Genel Başkanın bu millet adına kullandığı ofisin adı Saray. O sarayda kütüphanesi ayrı, o sarayda camisi ayrı, ofisleri ayrı” dedi.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP’A AKP TEPKİSİ

TİP Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuşması sırasında kendilerine söz hakkı verilmemesini protesto etti. TİP Milletvekili Saliha Sera Kadıgül Sütlü, Oktay’ın konuşması sürerken “Palavra” ve “Yalan” şarkılarını açarak Genel Kurul’a dinletti. Bu tepkinin ardından AKP’li milletvekilleri, “TİP’lileri dışarı atalım” dedi. TİP’lilere, AKP’li Zülfü Demirbağ “Sus lan” Halis Dalkılıç ise “Bağırma lan. Bağırma. Çakal” dedi. Bu sözlere herhangi bir tepki vermeyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TİP’li milletvekillerini disiplin cezası ile tehdit etti.

BÜTÇEDE REVİZYON TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

Muhalefet milletvekilleri, bütçe görüşmeleri boyunca EYT’liler, 3600 ek göstergeden yararlanmak isteyenler, barınamayanlar, kur krizi karşısında iflasın eşiğinde olanlar ve günden güne yoksullaşanlar için acil önlem paketlerinin hayata geçirilmesini talep etti. Bütçede revizyona gidilmesini isteyen muhalefetin tüm talepleri, AKP’li ve MHP’li milletvekilleri tarafından geri çevrildi. Bütçede yer alan çok sayıda ödenek tutarı, yüksek kur artışı nedeniyle henüz bütçe yürürlüğe girmeden hükmünü yitirse de bütçede herhangi bir değişiklik yapılmadı.

***

Tartışmasız gün olmadı

Genel Kurul’da 12 gün süren bütçe görüşmelerinin her günü yoğun tartışmalarla geçti. İlk gün liderlerin yaptığı konuşmalarla başlayan atışmalar, son gün kapanış gerçekleşene kadar sürdü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkındaki yasa dışı iş ve işlemlere yanıt vermek yerine muhalefeti suçlayan ifadeleri nedeniyle ilk kavga yaşandı. İktidar ve muhalefetin erkek milletvekilleri yumruk yumruğa kavga etti. AKP İzmir Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Alpay Özalan'ın muhalefet partilerinin milletvekillerine saldırdığı görüntüler gündeme damga vurdu. Daha önce de Meclis'teki çalışmaları ile değil, çıkardığı kavgalarla gündeme gelen Özalan, kendisini skandal sözlerle savundu ve şunları söyledi: "Kavgaya girmem ama anlayacakları dil bu." Bu kavgadan birkaç gün sonra da kadın milletvekilleri arasında kavga çıktı.