Halk, hükümeti istifaya çağırıyor

Bulgaristan'da yoksulluk ve zamlar ile yolsuzluk iddiaları üzerine, Başbakan Boyko Borisov hükümetinin istifasını isteyen halkın eylemleri bir ayını doldurdu. Eylemler, engelli ailelerin parlamento önünde çocukları için iyi haklar, hizmetler, eşit erişim ve entegrasyon talebiyle başladı. Engelli ailelerin eylemleri sürerken, hükümet akaryakıt fiyatlarına zam yaptı. Eski otomobillere yüksek vergi uygulaması getirip, sigorta fiyatını 500 avroya kadar çıkarması eylemlerin daha da artmasına neden oldu.

250 Avrodan düşük gelir
Kapital gazetesi, ülkedeki ekonomik koşulları şöyle anlatıyor; “Yüzde sekseninin geliri 500 avronun, yarısından fazlasının 250 avronun altında. Ancak temel gereksinim ürünlerinin fiyatları, ortalama gelirin beş ila on katı daha yüksek olduğu, Avrupa'nın diğer ülkelerindeki fiyatlarla aynı düzeyde. İnsanların neden protestolara katıldığını düşünenler, tuzları kuru olduğu için insanları anlamıyor olsa gerek.”

***

NE OLMUŞTU?

Hükümetin ortağı olan aşırı milliyetçi ittifakın eş başkanı Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov, engelli çocuklara daha iyi yaşam, sosyal erişim ve hizmet isteyen annelere yönelik, "Çocuklarını spekülasyon amacı ile kullanan, bağırgan kadınlar" açıklamasında bulunmuştu. Tepkiler üzerine Simanov istifa etmişti.