Pandemiyle derinleşen krize rağmen yurttaşın ihtiyaçlarının gözetilmediği 2021 bütçe teklifine tepkiler sürüyor. SOL Parti ‘Halk için halktan yana bütçe’ oluşturulması gerektiğini vurgularken HDP ise “AKP’nin iktidarını sürdürmek için savaş ve rant odaklı bütçe yaptığına” dikkat çekti.

Halk için, halktan yana bütçe

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan 2021 Yılı Bütçe Teklifi’nin TBMM’deki görüşmelerinde ilk hafta geride kaldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın sunumuyla başlayan bütçe maratonunun Aralık ayının ortasına kadar sürmesi beklenirken pandemiyle derinleşen krize rağmen yurttaşın ihtiyaçlarının gözetilmediği bütçeye tepkiler sürüyor.

SOL Parti’den yapılan açıklamada 2021 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin yurttaşlara hiçbir olumlu mesaj taşımadığını “Halk için halktan yana bütçe” oluşturulması gerektiği vurgulandı. HDP ise “AKP’nin iktidarını sürdürmek için savaş ve rant odaklı bütçe yaptığına” dikkat çekti.

BÜTÇE MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Tasarının Meclis’e geç sunulmasının Anayasa ihlali anlamına geldiği ifade edilen SOL Parti açıklamasında, “Zaten bütçenin Saray’da hazırlanması, reddi halinde bunun güvensizlik oyu sayılmaması başlı başına halkın bütçe hakkının ortadan kaldırılması demek” denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“2021 bütçesi AKP rejiminin sermayeyi önceleyen piyasacı yönelimini de dinci mezhepçi karakterini de toplumu denetim ve gözetim altına almayı hedefleyen baskıcı karakterini de çok açık bir biçimde ortaya koyuyor. SOL Parti yaşamı ve çıkarı bütçe tercihlerinden etkilenen halkın örgütlü biçimde karar süreçlerinin öznesi olduğu ‘katılımcı bir bütçeden’, kamunun ekonomideki rolünü daha etkin kılan ‘kamucu bir bütçeden’, eğitim, sağlık, sosyal güvenliğe yapılacak harcamaların öncelikli olduğu ‘sosyal bir bütçeden’, vergi gelirlerinin büyük ölçüde şirket karlarından ve servetten alınan vergilerden oluştuğu ‘adil bir bütçeden’ yana mücadelesini sürdürecektir.”

YURTTAŞIN SABIR TAŞI ÇATLADI

Bütçeyi BirGün’e değerlendiren HDP Ekonomi Politikaları’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Vatandaş her şeyin farkında ve sabır taşı çatladı. Kimse bu bütçeye mecbur değil” dedi.

Bütçe teklifine yönelik çok sayıda eleştiri sunan ve iktidarın bütçe tercihlerini halktan yana kullanmadığı için “yakın zamanda yok olacağını” ifade eden Paylan şu değerlendirmeyi yaptı: “Savaş odaklı politikayı, doğal olarak iktidarlarını sürdürmek için bütçe tercihlerini halktan yana kullanamayan bir AKP var. Kendi oluşturduğu rant ve paylaşım düzenini sürdürmek zorundalar. Yoksa iktidarda kalamayacaklarını biliyorlar. Böyle bir bütçe yapmaya mecburlar ama vatandaş bu bütçeyle yaşayamaz. Kimse buna mecbur değil. Vatandaş da bunun farkında ve sabır taşı çatladı.”

İŞSİZE ASGARİ GELİR MÜMKÜN

“Bütçede verilen sözler, vatandaşların nasıl bir yaşam süreceğini belirler. Ülkeyi yönetenler, bütçede verdikleri sözlerle, hangi değerleri temsil ettiklerini ve kimlerin hakkını savunduklarını gösterir. Saray, 2021 yılı bütçesinde yaptığı tercihlerle, kimlerden vergi toplayacağına, toplanan vergileri kimlere ve nerelere aktaracağına karar verdi. 2021 yılı, emekçiler, emekliler, kadınlar, gençler, çiftçiler, esnaflar, işsizler için zorlu bir yıl olacak.

“Bizler, halkın bütçesiyle her vatandaşımıza asgari gelir ödemesi yapılabileceğini görüyoruz. En az 20 milyon vatandaşımızın beş kuruş geliri yok. İşsizlerin, ev emekçilerinin geliri yok. Biz her vatandaşımıza asgari bin TL gelir vadediyoruz. Halkın bütçesiyle asgari ücretin net 4 bin TL olabileceğini söylüyoruz.”

***

Büyük ölçekli yatırımlara kamu arsası

AKP iktidarı, atıl olduğunu belirttiği kamu taşınmazlarının nasıl değerlendirileceğini bütçede açıkladı. 2021 bütçesinde, kent merkezlerindeki Hazine adına tescil edilen kamu taşınmazlarından “Büyük ölçekli yatırımlar, yüksek katma değerli projeler” için “arsa” üretileceği belirtildi. Ayrıca, 2-B satışları kapsamında 808 bin hak sahibine yaklaşık 576 bin taşınmaz satıldığı belirtilerek, 66 ilde 2 milyar lira değerinde 9 bin 221 kamu konutunun satış için de talimatı verildi. Bunlardan satış bedeli 1.4 milyar lira olan 5 bin 407’si satıldı. Yıl sonuna kadar 10 bin konutun ihalesi tamamlanacak.