Halk iktidarı kurulana kadar mücadele sürecek
Fotoğraf: DepoPhotos

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe’nin perşembe günü yemin etmesinin ardından, yüzlerce silahlı asker önceki gün erken saatlerde devlet başkanlığı ofisinin önündeki bir protestocu kampını basarak göstericilere saldırdı. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu hareketin "Sri Lanka halkına, yeni hükümetin hukukun üstünlüğü yerine kaba kuvvetle hareket etme niyetinde olduğuna dair tehlikeli bir mesaj gönderdiğini" söyledi.

Müdahele sırasında iki gazeteci ve iki avukat da askerlerin saldırısına uğradı. Güvenlik güçleri, aralarında protestocuların ve avukatların da bulunduğu 11 kişiyi tutukladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Güney Asya Direktörü Meenakshi Ganguly, "Sri Lankalıların ekonomiye dair ihtiyaçlarının karşılanması için acilen gerekli tedbirlerin alınması, temel haklara saygı duyan bir hükümetin varlığını gerektiriyor. Sri Lanka’nın uluslararası partnerleri, halkının haklarını ayaklar altına alan bir yönetimi destekleyemeyecekleri mesajını yüksek sesle ve net bir şekilde vermelidir" dedi.

Saldırıyı kınayan Uluslararası Af Örgütü de, "Yeni hükümetin iktidara geldikten birkaç saat sonra bu tür şiddet yöntemlerine başvurması utanç vericidir" açıklamasını yaptı.