İktidarın ortaya attığı ‘Kur Korumalı Vadeli Mevduat Sistemi’ne yurttaş ikna olmadı. Aksoy Araştırma’nın anketine göre katılımcıların yüzde 60’ından fazlası “Bu iktidar ekonomiyi toparlayamaz” diyor.

Halk, iktidarın modeline ikna değil

POLİTİKA SERVİSİ

Kriz karşısında ‘yeni ekonomi modeli, Çin modeli’ gibi kavramlara sığınan Saray yönetimimin son hamlesi Kur Korumalı Vadeli Mevduat Sistemi oldu. Dövizdeki büyük tırmanışın ardından doların 12 TL civarına düşmesi, iktidar tarafından başarı hikayesi olarak sunulsa da halk ikna olmadı. Aksoy Araştırma’nın “Türkiye monitörü 51. Hafta” araştırmasına göre AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurmuş olduğu Kur Korumalı Vadeli Mevduat Sistemi kamuoyunda yüzde 83,3 oranında bilinirliliğe sahip olmasına rağmen, yatırımcıların büyük çoğunluğu kısa, orta ve uzun vadede tasarruflarını dolardan yana kullanma eğiliminde.


Araştırmaya göre döviz kurunda orta ve uzun vadede radikal artış beklentisi öne çıktı. Hükümetin ekonomiyi toparlayabileceği yönündeki inanç yüzde 39,7 seviyesinde kalırken aksi görüşte olanların oranı yüzde 60,3’ü buluyor. Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen “Türk lirasındaki değer kaybını durdurmak adına Kur Korumalı Vadeli Mevduat Sistemi yürürlüğe konulmuştur. Bu uygulamadan haberiniz var mıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 83,3’ü “Evet, var” yanıtını verdi. Siyasi parti bazında sonuçlara bakıldığında tüm grupların yeni sistem ile ilgili farkındalığı yüzde 80 ve üzeri olarak açıklandı.
Araştırma sonuçlarına göre, kur korumalı mevduat yatırımlarına karşı dolar tercihi hala popülerliğini koruyor. “100 bin liranız olsa paranızı nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 55 ve üzeri, kısa, orta ve uzun vadeli tercihlerinin “dolar” olacağı yanıtını verdi. Kur korumalı mevduat sisteminden yana yatırım tercihini kullanacağını belirtenlerin oranı en yüksek seviyeye yüzde 44,7 ile sadece “bir aylık” mevduat tercihinde öne çıktı.

Kurda radikal artış bekleniyor

Katılımcılara yöneltilen “Sizce döviz kuru belirtilen zaman aralıklarına kadar bugüne oranla nasıl değişecektir?” sorusuna yılsonuna kadar döviz kuru “çok artacak” diyenlerin oranı yüzde 41,8 oranındayken 3 ay sonra döviz kuru “çok artacak” diyenlerin oranı yüzde 50,7 seviyesine çıktı. 6 ay ve 1 yıl sonra döviz kuru “çok artacak” diyenlerin oranı sırasıyla yüzde 54,4 ve yüzde 58,4 olarak açıklandı. Döviz kurundaki gerilemenin devam edeceği fikrinde olanlar ise her dönemde yüzde 30 civarında kalıyor.

“Asgari ücret ve dövizle ilgili düzenlemeleri düşündüğünüzde hükümetin ekonomi yönetimine dair hangisi sizin görüşünüzü daha çok yansıtmakta?” sorusuna katılımcıların yüzde 60,3’ü “Hükümetin ekonomiyi toparlayacağını dair inancım yok” derken, buna karşılık sadece yüzde 39,7 “Hükümetin ekonomiyi toparlayacağına dair inancım var” dedi.

Siyasi parti bazında sonuçlara bakıldığında hükümetin ekonomiyi toparlayacağına dair inanç AKP ve MHP seçmeni arasında bile çok güçlü değil. AKP seçmeninin yüzde 67’si MHP seçmeninin ise yüzde 55,9’u “Hükümetin ekonomiyi toparlayacağına dair inancım var” diyor. AKP seçmeninin yüzde 33’ü, MHP seçmeninin ise yüzde 44,1’i “Hükümetin ekonomiyi toparlayacağına dair inancım yok” şeklinde tavır alıyor.