Halk kıyılar için mücadele ediyor
Yurttaşlar \Kıyılar halkın\ diyerek eylem yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

Berkay SAĞOL

Turizm açısından önemli bölgeler arasında yer alan Ege kıyıları, özel işletmeler tarafından hızla işgal edilip, ticarileştiriliyor.

İzmir’in Menderes ilçesinde bulunan Özdere Orta Mahallesi Gençlik Parkı ve önündeki kumsal alan olan halk plajı, İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından turizm amaçlı su üstü sportif faaliyet alanı ilan edildi. Daha sonra Halil İncetürk ve Mehmet Özkapu isimli kişilere 101 bin 555 TL bedelle alanda 5 yıllık faaliyet izni verildi. Faaliyet iznine tepki gösteren ve kıyıların halkın olduğunu savunan bölgede yaşayan yurttaşlar eylem gerçekleştirdi. Bölge sakinlerden Hüseyin Güzey, “Bu sahil bizlerin, gençlerin, çocuklarımızın kısacası herkesin güvenli bir şekilde şimdiye kadar yararlandığımız bir alan. Buradaki haklarımızı kimseye devredemeyiz. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Haklarımızın sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu alan herkesin kullandığı bir yerdir ve öyle kalacaktır” dedi.

Bölge sakinlerinden olan ve BirGün’e konuşan Nuran Kiper Oğulbulan, “Burası herkesin kullanımına açık güvence altına alınmış haklarla kamuya aittir. Burası herkesin kullanacağı eşit bir alanken, ihale edilip birine verilmiş. Biz bu durumu 1 Haziran’da ölçüm yapılmaya gelindiğinde öğrendik. Biz bütün yasal haklarımızı kullanmak için tek vücut olduk. Çocuklarımızın burada güvenli bir şekilde yüzebileceğiyle ilgili içimizi büyük bir endişe kapladı” diye konuştu.

Kiper Oğulbulan şunları söyledi: “Aynı şekilde Çukuraltı Mahallesi’nde su sporları merkezi belediyenin bütün tuvaletlerini, soyunma kabinlerini ve duşlarını gelen müşterilerine kullandırıyor. İnsanların halk plajından yararlanmasını fiili olarak engellemiş durumda. Haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Herkesin hakkını korumak için nöbetteyiz.”