Antalya’ya bağlı Pınarbaşı ve Güzelsu köylerinde açılmak istenilen mermer ocağına tepki gösteren yurttaşlar, şirketin bilgilendirme toplantısını protesto etti. Toplantı yapılamadı

Halk madencilere toplantı yaptırmadı

DEMET SARGIN sargindemet@gmail.com @demetsrgn

Antalya Akseki’ye bağlı Pınarbaşı ve Güzelsu köylerinde açılmak istenen mermer ocaklarına tepki gösteren köylüler, şirket yetkililerinin yaptığı halkı bilgilendirme toplantısını protesto etti. Çukurköy’deki köy konağında yapılacak toplantıya katılmayarak toplantıyı protesto eden yaşam savunucuları ve köy halkı ‘Sağlığımız da, doğamızı da savunacağız’ mesajı verdi. Şirket yetkilileri, katılım sağlanamadığı için toplantıyı iptal etmek zorunda kaldı. Yetkililer toplantı tutanağına ‘köylüler toplantıya katılmadı’ diye yazdı. Toplantının, madenlerin planlandığı köylerin dışındaki bir köyde yapılmak istenmesi dikkat çekti.

Doğalarını talan edecek olan şirketin toplantısının sadece göstermelik olduğunu söyleyen halk, şirket yetkililerinin toplantı için hazır bulunduğu köy konağın önünde buluşarak protesto etti. Ormanlık alana açılmak istenilen madene tepki gösteren Pınarbaşı ve Güzelsu halkı, zaten köylerinin yakınına açılan bir taş ocağı sebebiyle bölgede tahribat yaşandığını, planlanan mermer ocağıyla bu tahribatın daha da büyüyeceğini ifade ediyor. Yurttaşlar, ocağın çıkaracağı tozun doğayı olduğu kadar sağlıklarının da tehdit ettiğini ifade ediyor.

halk-madencilere-toplanti-yaptirmadi-488483-1.

İnsan sağlığı tehlikede
Ağaçların kesileceğini ve ormana zarar verileceğini söyleyen yurttaşlar yaban hayatın da olumsuz etkileneceğini ifade ediyor. Grup adına konuşan Hediye Gündüz isimli yurttaş, “Mermer ocağını burada asla istemiyoruz. Doğamız zaten yeterince zarar gördü. Taş ocağı için ağaçları kestiler, kalan ağaçların büyük bir kısmı da değişen havaya uyum sağlayamayıp toz içinde kaldı ve kurudu. İnsanların sağlığı da olumsuz etkilenecek. Burası toz içerisinde kalacak. Kanser olmak istemiyoruz” diye konuştu. Bölgede ayrıca koruma altındaki türler arasında sayılan çok sayıda dağ keçisi de bulunuyor. Proje dağ keçilerinin evlerini de tahrip edecek. Tescilli anıt ağaçlar da yine zarar görecek. Ayrıca Pınarbaşı, Güzelsu, Çukurköy ve Çaltılıçukur havzasında 20’ye yakın endemik bitki de bulunuyor.