Bursa’da atık tesisi için verilen ÇED olumlu kararına itiraz eden bölge halkının açtığı dava görüldü. Tarafları dinleyen mahkeme bir ay içerisinde gerekçeli kararını açıklayacak. Madenci şirketin duruşmadan bir gün önce Vali Canbolat’ı ziyaret etmesi ise dikkat çekti.

Halk mahkemede şirket vali makamında

HABER MERKEZİ

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde madenci şirkete karşı direniş sürüyor. Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan cevher zenginleştirme ve atık tesisi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına itiraz eden yurttaşların açtığı dava Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bilirkişilerin hazırladığı rapora dikkat çeken yurttaşlar, ÇED olumlu kararının iptal edilmesini gerektiğini belirtti. Mahkeme, 1 ay içerisinde gerekçeli kararını açıklayacak.

Mahkeme sonrası açıklama yapan Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, “Kirazlıyayla kadınları büyük baskı gördü. Firma 3-5 kuruş kazanacak diye kimseyi mağdur etmeye hakkı yok. İnsanlar mesire alanları, ağaçları, hayvanları suladıkları göletleri kurudu” dedi.

KANUNA AYKIRI TESPİTİ

Mahkemenin atadığı bilirkişiler, yurttaşların itirazlarını haklı çıkartan rapor hazırlamıştı. Bilirkişiler, Meyra Madencilik şirketinin tarım alanlarında inşaat çalışması yapmasının mevzuata aykırı olduğunu kaydederek, “ÇED Raporunda parsellerin tarım dışı amaçlı kullanım izni alınmadan sahada hiçbir işlem yapılmayacağı belirtilmesine karşın inşaat çalışmaları başlamıştır. Dava dosyasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin izin alındığına dair bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır. Bu durum 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa aykırıdır” dedi.

***

Şirket, valiyi ziyaret etti

Meyra Şirketi Genel Müdürü Sümeyra Eşgün, Delta Star Enerji ve Madencilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sami Habbab ile İcra Kurulu Üyesi Onur Köktürk, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretin mahkemeden bir gün önceyapılması dikkat çekti.