İsrail’in başkenti Tel Aviv’in Habimah Meydanı’nda toplanan yüzlerce gösterici, hakkında yolsuzluk soruşturması açılan Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı gösteri düzenledi. Göstericiler, Habimah Meydanı’ndan Netanyahu’nun liderliğini yaptığı Likud Partisi binasının bulunduğu King George Caddesi’ne yürüdü. Göstericiler, “Netanyahu için gitme zamanı”, “Suçun Başbakanı” gibi ifadelerin yer aldığı dövizler taşıdı. Yüzlerce kişinin katıldığı gösterilerde Başbakan Netanyahu istifaya çağrıldı. Katillerin […]

Halk Netanyahu’yu istifaya çağırıyor: Suçun Başbakanı

İsrail’in başkenti Tel Aviv’in Habimah Meydanı’nda toplanan yüzlerce gösterici, hakkında yolsuzluk soruşturması açılan Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı gösteri düzenledi. Göstericiler, Habimah Meydanı’ndan Netanyahu’nun liderliğini yaptığı Likud Partisi binasının bulunduğu King George Caddesi’ne yürüdü. Göstericiler, “Netanyahu için gitme zamanı”, “Suçun Başbakanı” gibi ifadelerin yer aldığı dövizler taşıdı. Yüzlerce kişinin katıldığı gösterilerde Başbakan Netanyahu istifaya çağrıldı.

Katillerin avukatı ile ittifak

Netanyahu, 9 Nisan’da yapılacak erken seçimde meclisteki çoğunluğun sağ partilerin elinde bulunması için “katillerin avukatı” olarak bilinen ve aşırı sağcı görüşleriyle öne çıkan Itamar Ben Gvir’in milletvekili olarak meclise girebilmesinin yolunu açtı. Son kamuoyu yoklamalarına göre, Netanyahu’nun partisi Likud’un seçimde ikinci sıraya düşmesi öngörülüyor. Buna rağmen Netanyahu, meclisteki sağ partilerin çoğunluğu sağlaması için bazı girişmelerde bulundu. Koltuğunu kaybetmek istemeyen İsrail Başbakanı, yüzde 3,25’lik seçim barajını aşamayacağı tahmin edilen sağ partilere birleşme çağrısı yaptı. Haaretz gazetesi ise 20 Şubat’taki haberinde, Gvir’in Milli Eğitim Bakanlığı’na gelebileceği uyarısında bulunmuştu.

Yolsuzluk soruşturması

Üç farklı yolsuzluk davasıyla karşı karşıya olan Netanyahu ile ilgili başlatılan soruşturmadaki 4000 numaralı dosyada, İsrail Başbakanı’nın ülkenin önde gelen telekomünikasyon şirketi Bezeq Telecom’a, grubun eski yönetim kurulu başkanının kontrolündeki bir internet sitesinde olumlu haberler karşılığında devletten idari imtiyazlar verdiği iddia ediliyor.

***

Savaş suçlusu

Birleşmiş Milletler (BM) 2018 Gazze Protestoları Bağımsız Soruşturma Komisyonu, İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında geçen yıl düzenlenen barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerindeki ihlallerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğini duyurmuştu. Filistin Devlet Başkanlığı, “Bu rapor, İsrail’in Kudüs dahil Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da halkımıza karşı savaş suçları işlediğini teyit ediyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden beklenen, işlenen bu suçlarla ilgili soruşturma başlatmasıdır. İsrail’in işlediği bu savaş suçlarından dolayı mahkûm edilmesinin zamanı geldi. Böylece hiçbir devlet hukukun üstünde kalamaz” demişti.