Ayvalık Altınova bölgesinde halka açık plaja rezidans yapılmak isteniyor. Yaz sezonu sebebiyle inşaatın durmasıyla beraber, bölge halkı inşaatın tamamen durdurulması için kampanya başlattı.

Halk plajında rezidans inşaatına karşı imza kampanyası başlatıldı: Altınova'da kumsala beton set!

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Ayvalık Altınova Mahallesi sakinleri eski Polisler Sitesi'nin satışının ardından denize 15-20 metre mesafedeki alanda başlatılan inşaat projesine karşı imza kampanyası başlattı. Yaz sezonu sebebiyle 15 Ekim’e kadar durdurulan rezidans inşaatı bölge halkının kâbusu olmuş durumda. Eski Polisler Sitesi önündeki parselde denize 15-20 metre mesafedeki alanda 5 katlı, 5 bloktan oluşan betonarme binaların yapılmasına dair imar düzenlemesi yaptığını öğrenen bölge sakinleri projenin durdurulmasını ve kumsalın eski haline çevrilmesini istiyor.

Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan Ayvalık Koruma Girişimi Derneği Başkanı Nebahat Dinler, şantiyenin tozunun ve toprağının herkesi rahatsız ettiğini söyledi. Dinler, “Bölgede yazlık evler var iki veya iki buçuk katlı şekilde. Uzungöle yakın olan bölümü polis sitesi diye geçiyor. Kumsal olarak bilinen ve halkın kullandığı alana bir inşaat başladı. 662 ada bir parsellik bir alan arsa olarak görünüyor. İmara açık olarak görünen alan yaklaşık olarak 8 yıl kadar önce satılmış. Sekiz yıldır kimse gelip bir şey yapmadığı için turizm tesisi işaretli bir alan olduğunu kimse bilmiyordu. Turizm tahsislerinde kıyıya daha fazla yaklaşma gibi bir ayrıcalığı olduğu için inşaatın toz ve toprağı herkesi rahatsız ediyor” dedi.

'YILLARDIR BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMAYAN DOĞAL GÜZELLİĞİMİZ BİR ŞANTİYE ALANINA DÖNDÜ'

Dairelerin şimdiden satışa çıktığını ve inşaatın bölge halkını çok korkuttuğunu söyleyen Altınova sakinlerinden Ayşe Kural, “Yaz sezonu olduğu için Ekimin 15’ine kadar bir durdurma kararı var fakat buradaki asıl amaç bu yapının inşasının durdurulması ve çevre kirliliğinin önlenmesidir. Yıllardır bir çivi bile çakılmayan doğal güzelliğimiz bir şantiye alanına döndü” diye konuştu.

Bölgenin deniz kenarında olduğunda balıkların üreme alanı olduğunu vurgulayan Kural, “Burada yaşayan çevreye duyarlı tüm insanlarımız göller, denizler ve kıyılar hepimizindir diyerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Biz yetkililerden kıyımızı halka açık yeşil bir sosyal tesis alanı olarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Kıyı koruma kanuna göre zaten kıyıya bu kadar yakın bir alan sosyal tesis olarak geçiyor. Buraya farklı bir kılıf bulunarak talan edilmesi içler acısı bir durum. Biz eski haline döndürülüp yeşil bir alana döndürülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapının bölgede yaşayan insanlar ve Altınova’nın farklı yerlerinden tepki topladığını ifade eden Kural şunları söyledi: “Denize 10 metre kala bir alanda 5 katlı beton bir blok çok anlamsız ve korkunç açıkçası. Taş, toz ve inşaat seslerinden dolayı insanlar korku dolu anlar yaşıyor. Hem bölge halkının evlerine hem de kıyı şeridine çok yakın bu kazı çalışması. İmza kampanyamızı dava açılana kadar sürdürmekte kararlıyız. 4 gün içerisinde bin 255 imza toplandı ve kampanyamız hala sürmekte bu rakam sadece bir haftalık bir süreyi kapsıyor. İnsanlar bu beton bloğa karşı birbirlerini bilgilendirmeye ve imza toplamaya devam ediyor.”