Singapur’a ihraç edildikten sonra sahte olduğu için iade edilen baharatlarla ilgili soru önergesini yanıtlayan Bakan Kirişçi, analizlerin yaklaşık iki aydır sürdüğünü söyledi. CHP’li Yüceer, “Halk sağlığı ihmale gelmez” dedi.

Halk sağlığı için hiç aceleleri yok
Fotoğraf: Freepik

Hüseyin ŞİMŞEK

Halk sağlığını yakından ilgilendiren konularla ilgili adım atmakta geciken iktidar, son olarak Singapur’un kusurlu bularak iade ettiği baharatlarla ilgili çalışmayı tamamlayamadı. Bakanlık, taklit ürünlerin listesini de beş aydır yayımlamadı.

Singapur’a ihraç edildikten sonra sahte ve taklit olduğu gerekçesiyle iade edilen baharatlar, Meclis gündemine taşındı. Baharatları üreten firmanın akıbetini ve ürünlerin analiz sonuçlarını soran CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’e yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, çalışmaların hâlâ sürdüğünü söyledi.

Bakan Kirişçi, firmaya başka ürünleri için ceza verildiğini ancak baharatlarla ilgili araştırmaların sürdüğünü ifade etti: “Söz konusu firmanın yurt içinde satışa sunduğu ürünlere yönelik 2022 yılı içerisinde yapılan denetim sonucunda firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, ilgili parti-seri nolu ürünler piyasadan toplatılmıştır. Ayrıca firmanın kamuoyuna yansıyan ürün gruplarında resmi kontrollerin yapılması için 81 İl Müdürlüğümüz talimatlandırılmış olup, alınan numunelere ilişkin muayene ve analiz süreçleri devam etmektedir.”

ANALİZ NASIL BİTMEZ?

Bakan Kirişçi’nin yanıtını BirGün’e değerlendiren Yüceer, “Singapur tarafından iade edilen baharatların analizi nasıl olur da iki ayda tamamlanamaz? Bu analizler derhal gerçekleştirilmeli, taklit ve tağşiş listeleri düzenli olarak yayımlanmalıdır. Halk sağlığı ertelenemez, ihmale gelmez. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemeler sonucu açıklanan, kamuoyunda ‘ifşa listesi’ olarak bilinen taklit ve tağşiş tespit edilen firmaların duyurulduğu liste yaklaşık 5 aydır açıklanmamaktadır. Gıda mühendisleri ve halk sağlığı uzmanları taklit ve tağşişe karşı denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulamaktadır” dedi.

***

KANSER RİSKİ BARINDIRIYOR

Geçen yıl kasım ayında Türkiye’den Singapur’a ithal edilen baharatlarda yasaklı endüstriyel renklendiriciler tespit edilmişti. Singapur Gıda Ajansı, Türkiye'den ithal edilen üç baharatta gıdalarda kullanılması yasaklı olan endüstriyel renklendiriciler tespit edildiğini duyurmuştu. Açıklamada, bu maddelerin potansiyel olarak kansere yol açabileceği belirtilmişti. Türkiye'de kurulan ve dünyaya da satış yapan baharat markası A…’nın üç ürünü Singapur'da toplatılmıştı. Bu ürünler 250 gramlık öğütülmüş sumak, 70 gramlık öğütülmüş tatlı biber ve 180 gramlık tavuk baharatından oluşmuştu.