Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye’ye giriş izni olmayan hayvan ırklarının ithalatına izin verdiği ortaya çıktı. Romanya’dan alınan 117 sığır ülkeye sokuldu. Bakanlık, ithal hayvanlara ilişkin getirilen 21 günlük karantina süresine de uymadı.

Halk sağlığı yok sayıldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Sayıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ülkeye giriş izni verilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ait kayıtları inceledi. İncelemeler sonucunda, Türkiye’ye girişine izin verilmeyen hayvan ırklarının ülkeye sokulduğu ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, 2018 yılında Romanya’dan ithal edilen 13 bin 420 büyükbaş hayvandan bin 637’sinin karantinada bekleme süresi içinde öldüğünü anımsatarak, “Ülkeye girmeden önce bu hayvanlarla ilgili yeterli araştırmaların yapılmadığı kanaati oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre Bakanlık, hayvan ithalatında uyulması gereken kuralların belirlendiği yönetmeliği yok saydı. Yönetmeliğe göre, Bakanlığın ihracatçı ülkelerde denetim yapabileceğinin altını çizen Sayıştay, hayvan sağlığı riskinin tespit edildiği durumlarda ithalatın askıya alınabileceğini belirterek, buna karşın Türkiye’ye giriş yapan hayvanlarla ilgili yeterli tetkiklerin yapılmamış olabileceğine dikkat çekti.

BAKANLIK TOPU TİGEM’E ATTI

Raporda, Türkiye’ye giriş izni olmayan Sarola, Brangus ve Aubrac ırkından hayvanların Romanya’dan ithal edildiği kaydedildi. Bakanlığa bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarından, ülkeye giriş izni olmadığı halde ithal edilen hayvan sayısının 117 olduğu sonucuna ulaşıldı.

Hayvan ithalatındaki “kusuru” kabul eden Bakanlık, pası TİGEM’e attı. Sıkıntının TİGEM tarafından ithal edilen hayvanlarda olduğu öne sürüldü. Sayıştay, kurumun savunmasının ardından, yurtdışından ithal edilecek hayvanlarda teknik ve sağlık kriterlerine uygunluğun aranması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi.

HAYVANLAR DENETLENMİYOR

Rapora, ithal edilen hayvanların bazılarına yönelik “21 günlük karantina süresi” uygulamasına uyulmadığı da işlendi. Raporda, ithal canlı hayvanların 21 gün karantina merkezlerinde tutulması gerektiği vurgulanarak, “Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün ithal edilen hayvanlara ve bunların sağlık sertifikalarına ilişkin herhangi bir takip, izleme ve kontrol sistemi bulunmamaktadır” dendi.