Aydın'ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan jeotermal enerji santrallerin iptali için davası sürerken, şirketin santral çalışmalarına devam ettiği bildirildi

Halk sağlığının, jeotermalciler rantın peşinde

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Germencik ilçesi sınırları içerisinde Maren Enerji tarafından kurulması planlanan 3 adet jeotermal elektrik santraline karşı Germencik Çevre ve Doğa Derneği ve Germencik Ziraat Odası tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) olumlu kararının iptali için dava açıldı.

Mahkeme ÇED olumlu kararını iptal etti. Şirket aynı yer için yeni bir ÇED süreci için başvurarak faaliyetini sürdürmeye devam ederken, bölge halkı ve çevre dernekleri tarafından ikinci kez dava açıldı. Dava süreci devam ederken, halkta koronavirüs salgını sebebiyle evlerinde karantinada kalırken, şirketin de aynı mevkiinde çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Dava devam ederken, ÇED yönetmeliğinde; ÇED süreci tamamlanmadan, söz konusu proje ile alakalı olarak hiçbir çalışmanın yapılamayacağı Kesin ve açık olarak belirtilmesine rağmen, söz konusu şirket açılan hukukî davalara, yönetmeliğe ve yasaları hiçe sayarak bölgede faaliyetini sürdürmektedir. Daha vahim olanı da, bu yasa dışı faaliyete yöneticilerin, yetkililerin seyirci ve sessiz kalması izin vermesidir. Yetkilileri görevini yerine getirmeye davet ediyoruz. Bu şirketin faaliyeti hemen durdurulmalıdır” diye konuştu.