Peru'da devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunu, yoksulluk ve yolsuzlukla etkin biçimde mücadele vaat eden sol aday Pedro Castillo sürpriz şekilde kazandı. Seçimin ikinci turu haziranda yapılacak.

Halk sandıkta dümeni sola kırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini sağcılar kazanırken Peru'da ise sol adaylar seçimi önde götürdü. 32 milyon nüfuslu ülke Peru'da pazar günü yapılan seçimlerde sol rüzgâr esti. 18 adayın katıldığı karmaşık bir seçim süreci geçiren ülkede sol adaylar arasında öne çıkan Pedro Castillo seçimi yüzde 16,1 oyla önde tamamladı. Yerel basında yer alan seçim çıkış anketlerine göre, sağcı Ülke İlerleme Partisi'nin adayı Hernando de Soto ve eski diktatör Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori yüzde 11,9 oyla Castillo'yu takip etti. Merkez sağ Halk Eylem Partisi (AP) adayı Yohny Lescano yüzde 11 oyla dördüncü sırada yer aldı.

Seçimlerden beklediği sonucu alamayan sol ittifak Peru İçin Birlikte (JPP) adayı Veronika Mendoza, Özgür Peru Partisi (PL) lideri Castillo'yu ikinci turda desteklemek yönünde bir karar almayı değerlendirdiklerini belirtti. Oy sayım işlemlerinin bugün tamamlanacağı tahmin edilirken seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor. Ülkede aynı zamanda geçen yıldan bu yana süregelen bir siyasi istikrarsızlık mevcut. Yolsuzluk suçlamasıyla görevden alınan neoliberal devlet başkanı Martin Vizcarra'nın yerine göreve getirilen her iki devlet başkanı da bir hafta arayla istifa etti. Seçim sürecinin sona ermesiyle en son devlet başkanlığı görevine getirilen Francisco Sagasti'nin de görev süresi tamamlanacak.

İKİNCİ TURDA GERİLEDİ

Ekvador'da ise seçim öncesi esen sol rüzgâr sandıktan beklediği zaferi elde edemedi. Birinci tur seçimlerde bankacı rakibine karşı yüzde 13 oy farkıyla ezici üstünlük elde eden sol ittifak Umut İçin Birlik (UNES) adayı Andres Arauz, nihai seçimi yüzde 53'e karşı yüzde 47 oyla kaybetti ve rakibini tebrik etti. Arauz, seçim kampanyası boyunca zenginlere daha fazla vergi ödetmeyi, IMF'yle yapılan anlaşmalardan uzaklaşmayı ve Ekvadorluların yurtdışında sahip olduğu mevduatların ülkelerine geri gönderilmesini zorlayacak yasal mekanizmaları hayata geçirmeyi vaat etmişti. Eski Devlet Başkanı Rafael Correa döneminde farklı bakanlık görevleri yürüten Arauz yolsuzlukla mücadele edilmesi gerektiğine seçim konuşmalarında yer vermişti.

Seçimi kazanan Hıristiyan Sosyal Partisi ve Politik Parti'nin (CREO-PSC) adayı bankacı Guillermo Lasso'nun ise halkı borç bataklığına sürükleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yakın ilişkileri kamuoyunda defalarca yer aldı. Söz konusu seçim bu nedenle yurttaşların IMF politikalarıyla devam edip etmeyeceğini oylaması açısından kritik önem taşıyordu. Pandemi süreci ülkedeki işletmelerin yüzde 70'i borçlu hale geldi, işsizlik oranı yüzde 68'e fırladı. Dünyanın en büyük ikinci bakır üreticisi olan ülkede şirketlerin daralma politikaları sonucu pandemi dönemi 7 milyona yakın kişinin işsiz kaldığı raporlarla ortaya konuldu. Batı basını da Ekvador'daki seçimleri yakından takip etti. Reuters, seçim sonuçlarını "Bankacı Guillermo Lasso, koronavirüs tarafından hırpalanmış bir ekonomiyi canlandırma vaatleriyle beklenmedik bir şekilde ülkenin başkanlığını kazandı" şeklinde duyurdu.