Halk yaralarını dayanışmayla sarıyor

HABER MERKEZİ

Artvin’in Arhavi ilçesinde Kapisre deresinin taşması sonucu meydana gelen, 1 kişinin kaybolduğu sel felaketinin ardından halk yaralarını sarmaya çalışıyor. Balçığa gömülen ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katları ile cadde ve sokaklarda askerlerin de katıldığı temizlik çalışması sürüyor. Su verilemeyen ilçeye tankerlerle içme suyu taşınıyor.

RİZE VE ARTVİN’DE KAYIP ÜÇ KİŞİ ARANIYOR

Artvin ve Rize’de 8 gün arayla meydana gelen sel ve heyelan felaketlerinde kaybolan üç kişiyi arama çalışmaları da devam ediyor. Artvin’in Murgul ilçesinde kaybolan 44 yaşındaki Serdar Yiğit’in özel bir şirkette şoför olduğu ve önümüzdeki ay düğün yapmayı planladığı öğrenildi. Rize’de 6 kişinin hayatını kaybettiği selde kaybolan 62 yaşındaki Hasan Arıcı ile 38 yaşındaki Batuhan Delihasan’a da, felaketin üzerinden 10 gün geçmesine karşın halen ulaşılamadı. Rize Valiliği, Delihasan ile Arıcı’nın bulunması için iki noktada 328 kurtarma personeli ve 54 araçla çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı.

FELAKETE DAVETİYE ÇIKARMIŞLAR

SOL Parti heyeti, dün sel bölgesindeydi. Arhavi’de incelemelerde bulunan heyet, Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu’ndan son duruma ilişkin bilgi aldı. Kapisre deresinin kaya tahkimatında yırtıklar olduğunu, derenin bu tahkimatı sökerek taştığını hatırlatan Kurdoğlu, bu durumu daha önce yetkililere ilettiklerini ancak bir çözüm bulunmadığını söyledi.

Heyette yer alan Parti Meclisi (PM) Üyesi Alper Taş ise BirGün’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Dere yatağının durumuna, ıslah çalışmalarının yapılmayışına ve dere yataklarındaki yapılaşmaya bakıldığında yaşananlar ne yazık ki sürpriz değil. Bir risk haritası bile çıkarılmamış. Derenin durumunun yetkililere defalarca bildirilmesine rağmen harekete geçmeyen, her şeyi kadere bağlayan zihniyet, bu felaketin davetiyesini çıkarmış oldu.”

İKTİDAR SORUMLULUĞU YURTTAŞLARA YIKAMAZ

Taş, önceki gün bölgeye gelerek halka seslenen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ne olur yamaçlara 10-15 kat bina yapmayın” şeklindeki açıklamasını eleştirdi. İktidarın sorumluluktan kaçtığını belirten Taş, “Karadeniz’i yağmalayanlar, Erdoğan’ın yanındaki müteahhitler. Karadeniz’de yaşanan sel ve heyelanlara zemin hazırlayan ise doğayı tahrip eden tüm uygulamaların yürütücüsü olan Erdoğan ve yanındaki sermaye grupları. Hem doğayı para için mahvedeceksiniz hem de bunun sonucu olarak ortaya çıkan felaketlerin sorumluluğunu vatandaşa yıkacaksınız. Bu doğru değil” dedi.

Bu facianın ilk olmadığını, böyle giderse son da olmayacağını vurgulayan Taş, “Bu rantçı saldırıları durduramazsak afetler devam edecek. Karadeniz’i korumanın yolu rantçı, paracı, doğaya karşı savaş açmış zihniyetle mücadeleden geçiyor. Şu anda burada büyük bir dayanışma var. Halk yarasını dayanışmayla sarmaya çalışıyor. Çeşitli il ve ilçelerden de yardım ekipleri geliyor. Bu dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu Arhavi’de bir kez daha görmüş olduk” diye konuştu.