Türk-İş, açlık ve yoksulluk sınırı verilerini paylaştı. Verilere göre yurttaşlar asgari yaşam standartlarının altında yaşıyor. Halkın çoğunluğu rahat yaşam nedir bilmiyor.

Halk yaşam  mücadelesi veriyor

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ağustos ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini paylaştı. Buna göre 4 kişilik aile için hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı temmuz ayına göre yaklaşık 50 lira azaldı.

Ancak geçen yılın aynı ayıya karşılaştırıldığında ise açlık sınırında yüzde 13,5'lik artış yaşanıyor. Türk İş bu gelişmeyi "gıda enflasyonunda yaz rehaveti" olarak duyurdu ve yıllık mevsimsel etkinin ötesine geçen yıllık gıda enflasyonu hakkında uyardı.

Öte yandan mevcut gevşeme dahi açlık sınırını asgari ücretin altına indiremedi. 2 bin 20 lira asgari ücretin bulunduğu Türkiye'de Türk İş tarafından 4 kişilik bir ailenin sağlık beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 58 lira olarak açıklandı.

Ayrıca bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 2 bin 541 lira olarak hesaplandı. 4 kişilik aile için hesaplanan yoksulluk sınırı ise gıdanın yanı sıra asgari ölçülerde, barınma, sağlık, eğitim, ulaşım vb. ihtiyaçları da içeriyor. Buna göre yoksulluk sınırı ağustos ayında 6 bin 705 lira olarak hesaplandı.

4 kişilik ailenin, sağlıklı ve yeterli gıdayı alması için gereken asgari harcama tutarı: 2 bin 58 lira, gıdanın yanı sıra barınma, ulaşım gibi asgari ihtiyaçları için gereken harcama tutarı: 6 bin 705 Bir çalışanın aylık yaşama maliyeti: 2 bin 541 lira.