Artan işsizlik ve yoksullukla boğuşan halklar hükümetleri hedef almaya devam ediyor. Sırbistan’da bir haftadır eylemler sürerken Lübnan’da da elektrik kesintilerine karşı gösteriler yapılıyor. Fransa’da artan kiralar halkı sokağa dökerken İsrail’de hükümet karşıtı kitlesel eylemler düzenleniyor

Halk yoksulluğa isyanda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik kriz ve işsizliğin derinleştiği ülkelerde koronavirüs önlemleri, yükselen kira fiyatları, elektrik kesintileri protesto gösterilerine neden olurken milyonlarca insan açlık riskiyle boğuşuyor.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da seçimlerin hemen ardından başlayan ve yaklaşık bir haftadır süren eylemlerde Aleksandar Vučić hükümeti protestoların ana hedefi oldu. Koronavirüse karşı alınan önlemleri sıkılaştırma politikası yürüten hükümete tepki duyan yurttaşlar en son önceki gün kitlesel bir gösteri düzenledi. Belgrad’daki gösterinin merkezi Ulusal Meclis binası önündeki meydan olurken Nis şehrindeki eylemciler ise Botoyolu kapatma girişiminde bulundu. Novi Sad, Krusevac, Cacak, Vranje ve Zrenjanin kentlerinde de gösteriler düzenlenirken ortak talebin hükümetin istifası yönünde olması dikkat çekti.

ON BİNLERCE KİŞİ EVSİZ

Fransa’da ise yükselen kira fiyatları ve barınma sorunu yurttaşları ekonomik buhrana sürükledi. Bu nedenle başkent Paris’te ve birçok kentte önceki gün, hükümetin söz verdiği ancak çözmek için adım atmadığı lojman sorunu protesto edildi. Özel mülkiyetin insan yaşamını tehdit eden bir sisteme dönüştüğünü belirten protestocular, ülkede binlerce konutun boş olduğunu, çürüdüğünü vurgularken, on binlerce insanın başını sokacakları bir çatıya sahip olmadıklarını dile getirdi. Ülkede evsizler ve kiracıların sorunlarıyla ilgilenen bir kuruluş tarafından yapılan araştırmaya göre, 3,5 milyondan fazla insanın barınma sorunu yaşadığı ortaya konulmuştu.

ELEKTRİK VERİLMİYOR

Lübnan’da değer kaybına uğrayan para birimi nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan ve elektrik kesintileriyle boğuşan yurttaşlar bir süredir hükümet karşıtı protestolar düzenlerken önceki gün de sokakları doldurdu. Başkent Beyrut sokaklarında yürüyüş yapan göstericiler, bankaların mali politikalarına da tepki gösterdi. Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam kentinde ise “Hayallerimizi çalamayacaksınız” isimli gösteriler yapıldı.

Ülkedeki 675 bin Lübnan lirası olan asgari ücret, 1992’den beri değişmeyen Merkez Bankası’nın resmi kurunda yaklaşık 450 dolara tekabül ediyor.

Ülkenin enerji ithalatında yaşadığı kriz nedeniyle son bir haftadır Beyrut’a günde altı, diğer bölgelere ise dört saat elektrik veriliyor.

‘HÜKÜMET BİZİ ÖLDÜRECEK’

İsrail’de ise yolsuzluklara ve işgal politikalarına batmış Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyon hükümeti her hafta sonu düzenlenen kitlesel gösterilerle protesto ediliyor. Başkent Tel Aviv’de önceki gün düzenlenen eylemde, hükümetin koronavirüsten etkilenen sektörlere yeterli yardımı sağlamamasına tepki gösterildi. Protestocuların, Netanyahu’yu işaret ederek üzerinde ‘suç başbakanı’ yazılı maske takması dikkat çekti.

Eylemde, İsrailli oyuncu Guy Loel de salgın nedeniyle çalıştığı tiyatronun kapandığını dile getirerek, “Covid-19’dan korkmuyoruz. Korkarım ki Netanyahu ve hükümetimiz bizi öldürecek. İnsanlar açlıktan ölüyor” konuşması yaptı. Ülkede en son işsizlik oranının yüzde 25’e kadar yükseldiği duyurulmuştu.