Taliban’la uzlaşma yollarını arayan Saray yönetiminin Kabil ısrarı sürüyor. Erdoğan bir kez daha “Taliban’la masaya oturabiliriz” derken Metropoll’ün anketine göre halkın yüzde 62’si askerlerin çekilmesinden yana.

Halka rağmen Kabil sevdası

HABER MERKEZİ

NATO ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliği ve işletmesine talip olan iktidarın hayalleri Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle suya düştü. Batı’nın bölgede jandarmalığına soyunan iktidar, Taliban güçleriyle uzlaşmanın yollarını ararken Kabil’de kalma ısrarını sürdürüyor.

Bölgede beş yüzden fazla asker bulunduran Ankara ile Taliban arasında karşılıklı mesajlar veriliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban sözcülerinin ilk mesajlarını olumlu karşıladıklarını belitmiş, Erdoğan da “Taliban ile inanç yönünden farkımız yok” diyerek anlaşmanın sinyallerini verdi. İktidarın küçük ortağı Bahçeli de askerlerin bölgeden geri çekilmemesi gerektiğini savundu.

Taliban’ı tanımaya dönük mesajlar bir süredir yandaş medyanın da gündeminde. Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, dün Türkiye gazetesine verdiği demeçte “Tüm altyapımız çöktü. Biz Afganistan’ı yeniden ve her alanda imar edeceğiz. Bu konuda da en fazla Türkiye’ye ihtiyacımız var” diye konuştu. Bölgedeki rant paylaşımının da Ankara’nın bölgede kalma ısrarını ardında yatan nedenlerden biri olduğu konuşuluyor.

Halkın yüzde 62’si askeri çekin diyor

Kamuoyu yoklamaları ise yurttaşların Türk askerinin bölgeden çekilmesinden yana olduğunu gösterdi. AKP seçmeninin yüzde 46’sı, MHP seçmenin ise yüzde 64’ü, Türk askerinin Afganistan’dan çekilmesi gerektiğini savunuyor. Metropoll Araştırma’nın yaptığı ankete göre, halkın yüzde 62’si, ABD askerlerinin çekildiği Afganistan’dan Türk askerlerinin de çekilmesi gerektiğini düşünüyor.

halka-ragmen-kabil-sevdasi-912673-1.

Metropoll Araştırma, her ay yaptığı “Türkiye’nin Nabzı” anketinde Taliban tarafından ele geçirilen Kabil’de Türkiye’nin rolünü ele aldı. Anket katılımcılarına, “Amerikan askerlerinin çekildiği Afganistan’dan Türk askerlerinin de çekilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz” sorusu yöneltildi. Ankete göre, seçmenin yüzde 61,6’sı Türk askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi gerektiğini savunurken, yüzde 27,4’ü, Kabil’de kalması gerektiğini belirtti. “Fikrim/cevabım yok” diyenlerin oranı ise yüzde 11 oldu.

***

AKP’liler de görev onayı vermiyor

Ankette Erdoğan’a kendi partisi AKP seçmeninden “Hayır, onaylamıyorum” diyenlerin oranı Temmuz’da bir önceki aya göre neredeyse iki katına çıktı. AKP’de görev onayını onaylamıyorum diyenler haziranda 8,9 olan oranı temmuzda 16,8’e yükseldi.

Araştırmada “Bu Pazar seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz” sorusu da yöneltildi. Buna göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP yüzde 29.3, CHP 19.0, İYİ Parti 10.2, HDP 9.7 ve MHP 7.3 oy oranına ulaşmış durumda. Ankette “kararsızım” diyenlerin yüzde 8 olarak ölçülürken, “cevap yok” diyenler 7.4, protesto oy kullananlar ise yüzde 5.6 çıktı. Anket sonucunda, kararsızlar dağıtılsa bile yüzde 34’e ulaşabilen AKP’nin 24 Haziran 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 42.56’lık oy oranından çok uzak olduğu görülüyor. Metropoll’ün sahibi Özer Sencar’ın anket sonuçlarını paylaşırken, “Bu araştırma Erdoğan’ın Diyarbakır seyahatinden sonra orman yangınları ve sel felaketlerinden önce yapılmıştır” notunu düşmesi de dikkat çekti.