Milyonlarca yurttaşı yoksulluğa ve açlığa mahkûm eden ekonomik kriz, kamu işletmelerinin yönetim kurulu üyelerinin ballı huzur hakkı ücretlerini etkilemedi. THY’de yeni huzur hakkı 25 bin TL olarak belirlendi.

Halka sabır, yandaşa huzur: THY'de yeni huzur hakkı 25 bin TL!

Mustafa BİLDİRCİN

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı, 2021 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 29 Mart’ta gerçekleştirdi. Toplantıda, idarenin 2021 yılı hesap ve faaliyetleri masaya yatırıldı. BirGün’ün ulaştığı THY 2021 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantı Tutanağı, kurumun yönetim kurulu üyelerine ödenmek üzere belirlenen fahiş huzur hakkını ve kurumun şüpheli alacağının büyüklüğünü ortaya koydu.

ŞÜPHELİ ALACAKLAR

Toplantıda kurumun şüpheli alacakları gündeme geldi. THY hissedarı Bilal Yıldız, kurumun şüpheli alacaklarının 2021 yılı itibarıyla 91 milyon dolara ulaştığını belirtti. Yıldız’ın, “Şüpheli alacakların tahsili için ne gibi işlemler yapılıyor?” sorusunu, THY Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Şeker yanıtladı. Şeker, 2017 yılında şüpheli alacakların takibi için bir şeflik kurulduğunu ifade ederek, şüpheli alacakların etkin takibi ve tahsili için gerekli aksiyonların alındığı belirtti. Şeker, Yıldız’ın eleştirisinin polemik amaçlı olduğunu savunarak, “THY ülkemizin göz bebeğidir” dedi.

Toplantıda, THY Yönetim Kurulu üyelerinin ücretleri de belirlendi. THY Yönetim Kurulu üyelerinin her birine net 25 bin TL huzur hakkı ödenmesi, personel ücretlerine zam yapılması halinde ise huzur hakkının personel zammı oranında artırılması teklif edildi. Tüm yönetim kurulu üyelerine personele ödenen sayıda net huzur hakları tutarında ikramiye verilmesi ve ödemelerden dolayı oluşacak gelir vergisinin THY ödemelerine dahil edilerek karşılanması önerisi de önergede yer aldı.

Yönetim Kurulu ücretlerine yönelik teklif, oylamaya sunuldu. Elektronik oylama sonucunda teklif oy çokluğu ile kabul edildi. THY’nin 2021 yılı faaliyet raporuna göre ise THY Teknik A.Ş, THY Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme A.Ş, ve THY Teknoloji ve Bilişim A.Ş’deki üst düzey yöneticilere, kullanımları için tahsis edilen araçlar ve iletişim harcamaları dahil toplam 27 milyon 716 bin TL’lik menfaat sağlandı.

ALTUN YÖNETİMDE

2019 yılında, “Yönetiminde 80’e yakın Kartal İmam Hatip Lisesi mezunu var” iddiası ile gündeme gelen THY’nin mevcut Yönetim Kurulu’nda dikkati çeken isimler yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi ve TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Fatmanur Altun ile Eski AKP Gençlik Kolları Başkanı, Kartal İmam Hatip Lisesi mezunu Melih Şükrü Ecertaş da THY Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunuyor.

MAAŞLARA DOYMUYORLAR

Kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerine ödenen huzur hakları, AKP iktidarları döneminde en çok tartışılan konuların başında geldi. Halk ekonomik kriz karşısında yoksullukla mücadele ederken birçok kamu kurumunda huzur hakkı adı altında yüz binlerce lira kazanan AKP’li yer alıyor. Ziraat Bankası’nda kamu görevi bulunmayan yöneticiler 30 bin 940 TL maaş alıyor.

Kamu kurumunda görevli olup hem de kamu bankalarının yönetim kurulunda bulunan isimler için belirlenen aylık ücret ise 17 bin 230 TL oldu. Ziraat Bankası’nın yanı sıra Halkbank, Vakıfbank gibi kamu bankalarında da birçok AKP’li yer alıyor. Son olarak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğl’nun gittiği, ancak içeri giremediği Et ve Süt Kurumu’nun 6 yönetim kurulu üyesinden 3’ünün çift maaş aldığı ortaya çıktı.