Halka sokak yasak ama madencilere talan serbest

Salgın nedeniyle halk evden çıkamıyor ama iktidardan güç alan maden şirketleri çalışmalarını sürdürüyor. Şahin Dağları’nda pek çok noktada Kanadalı maden firması Eldorado Gold’un Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Şirketi’nin sondaj çalışmalarına başladığını kaydeden Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Özdağ, dayanışma ve duyarlılık çağrısı yaptı.

Kava, Havza ve Vezirköprü ilçeleri üçgeninde bulunan Şahin Dağları’nda 10 bin hektar büyüklüğündeki alan için 2019 yazında maden arama ruhsatı verilmişti. Salgın günlerinde “fırsat bu fırsat” diyen maden şirketi, Kavaklı ilçe sınırları içinde bulunan Başalan, Sıralı ve Atayurt köylerinin bulunduğu kısımda, iki bölgede pek çok noktada sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

İnsanların sağlıkları nedeniyle evde kalmak zorunda kaldığı böylesi bir dönemde, maden şirketlerinin projlerine devam etmesine tepki gösteren Özdağ, CİMER’den aldıkları bilgiye göre sahaların her birinin yaklaşık bin 800 ve bin 900 hektar büyüklüğünde olduğunu aktardı.

ETHA’ya konuşan Özdağ, salgın nedeniyle alana gidemediğini aktaran Özdağ, köylülerle irtibat halinde olduklarını belirtti.