Lüks ve şatafat içinde yaşayan Saray iktidarı, yangınların ardından bir kez daha yardım kampanyaları için IBAN numarası verdi. AKP döneminde vergiler katlanırken felaketler karşında “Milletimiz cömerttir” denildi.

Halka yine IBAN

Havva Gümüşkaya

Ülkenin birçok noktası alevlere teslim olurken günlerdir söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangınlar nedeniyle onlarca köy ve yerleşim yeri tahliye edildi. Yaşanan felakette can ve mal kaybının bilançosu ise henüz ortaya çıkmadı. Ancak yaşanan kayıpların telafisi için iktidar tarafından yardım kampanyası organizasyonları başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu önceki gün Antalya’da yangınlara ilişkin açıklamalarda bulunmak için kameraların karşısına geçti. Burada yardım kampanyalarına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: “Valiliğimiz Antalya’da bir hesap açıyor. Bu hesabı da kendileri duyuracaktır. Duyarlı vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Milletimiz cömerttir. Elinden gelen desteği her zaman yapar.”

İktidar, daha önce de birçok kez vatandaşlara yardım çağrısı yapmış ve IBAN numarası paylaşmıştı. Covid-19 mücadele sırasında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “milli dayanışma kampanyası”nın başlatıldığını duyurmuştu. Önceki yıllarda Elazığ, Malatya ve İzmir’de yaşanan depremlerde ve sel felaketlerinin ardından da IBAN numaraları dağıtılmış, halkın yardım kampanyalarına destek olması talep edilmişti. Son yaşanan yangınların ardından yeniden gündeme gelen yardım kampanyaları ise büyük tepki topladı. Tepkiler en çok “Toplanan vergiler nerede?” şeklinde oldu. Ülkede son yıllarda en çok konuşulan konuların başında devletin topladığı vergiler geliyor. 19 yıllık AKP iktidarı şatafat içinde yaşarken yıllar boyunca devletin kasasına giren vergi gelirleri katlanarak arttı. Ancak yaşanan en ufak sorunda halka adeta “Pamuk eller cebe” dendi. Hal böyle olunca yardım kampanyaları da artık süreklilik kazandı.

Ülkede halktan doğrudan ve dolaylı yollarla toplanan çok sayıda vergi bulunuyor. Bunlardan bazıları kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV), özel tüketim vergisi (ÖTV), motorlu taşıtlar vergisi, iletişim vergisi, emlak vergisi, damga vergisi, şans oyunları vergisi ve dijital hizmet vergisi gibi kalemler. Öte yandan tüketim malları üzerinden toplanan ÖTV ve KDV’nin büyük bölümü ise hissedilmiyor. Salgının etkileri ile geçen 2020 yılında devletin kasasına 29,5 milyar dolar tutarında ÖTV, 10,2 milyar dolar tutarında ise sadece yurtiçi üretimden toplanan KDV’den vergi geliri sağlandı. 2020 yılında 118,7 milyar dolar civarında ise toplam vergi geliri elde edildi. Bu vergi gelirlerinin yüzde 52’sini ise KDV ve ÖTV gelirleri oluşturdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre AKP dönemi boyunca 5 trilyon 584 milyar lira tutarında vergi toplandı. Yıllık ortalama dolar kuru hesaplandığında vergi geliri dolar bazında 2 trilyon 44 milyar dolara denk geliyor.

halka-yine-iban-905042-1.