Enerji Bakanlığı, doğalgazda da kademeli fiyatlandırma için kolları sıvadı. CHP’li Akın, “İktidar, kademeli tarifeyi zam aracına dönüştürerek vatandaşı kombiyi kapatmaya mı zorlayacak” diyerek tepki gösterdi.

Halka zorla tasarruf ettirme planı

Doğalgazda kademeli fiyatlandırma modeline geçilmesi gibi düzenlemeleri içeren torba yasanın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulmasının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kademeli tarifenin zamma dönüşeceğini savundu.


Sistemin tüketiciye etkisini hesaplayan Enerji Bakanlığı, il bazlı tarifede fiyat yükseleceği için doğalgaz tüketiminin yüzde 15 azalacağını hesapladı. Raporda, “Yapılacak uygulama ile evsel kullanıcıların doğalgaz tüketiminde tasarrufa yönelecekleri, dolayısıyla konutlarda doğalgaz tüketiminde düşüş yaşanacağı öngörülmektedir. Doğalgaz sarfiyatında yüzde 15 düzeyindeki tasarruf neticesinde 2,5 milyar metreküp düşüş beklenmektedir” denildi.

KOMBİYİ KAPATTIRACAK

‘‘Yasa teklifinin etki analizine göre; konut abonelerinin yüzde 15 düzeyinde daha az doğal gaz tüketmelerinin amaçlanması, temel bir ihtiyaç olan ısınmadan tasarruf anlamına gelecektir’’ diyen CHP’li Akın, “Vatandaş zaten en düşük derecede kombiyi yakıyor. İktidar şimdi de kademeli tarifeyi zam aracına dönüştürerek vatandaşı kombiyi kapatmaya mı zorlayacak" dedi. Düzenlemeyi akıl tutulması olarak nitelendiren Akın, “Isınma temel bir ihtiyaçtır. Isınma amaçlı kullanılan doğalgaz, her ilde farklı iklim koşulları nedeniyle değişiklik gösterebilir. Ancak insanın sağlığı ve rahatlığı için ideal kış aylarında ideal ev sıcaklığının 23 ya da 24 derece olması gerekmektedir. İktidarın bu insani koşulları ve bilimsel verileri dikkate alarak kademeli tarifeyi zam kurnazlığına dönüştürmemesi gerekmektedir’’ dedi.

ZAMMA TARİFE MAKYAJI

CHP’li Süleyman Girgin ise “Düzenlemedeki temel amaç, önümüzdeki dönem yapılacak doğal gaz zamlarını makyajlamaktır” dedi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Girgin, "Bu model, plansız yatırım yapan elektrik dağıtım firmalarını kurtaracak, demiştik. Doğalgazda bölgesel fiyat belirlenmesinin de bu kapsamda amacı nedir? Antalya, Adana, Mersin gibi sıcak iklimi olan illerde doğal gaz tüketimi daha az olduğu için bu ve benzeri illerdeki abonelere daha düşük fiyattan mı satış yapılacaktır yoksa diğer illere daha yüksek zam mı yapılacaktır?

Kanuni ölçütleri, belirliliği olmayan ve temelde BOTAŞ’a yetki vermekle yetinen bu düzenleme, ilk kademede belli bir indirim ya da bedelsiz kullanım öngörmüyor, sosyal tarifeyi dışlıyor, bu yasanın tek işlevi yeni zamların habercisi olmasıdır” ifadelerini kullandı.

ANKA