Halkımız TAMAM’da ısrarcı olmalı

Rutkay Aziz - Sanatçı

16 yıldır süren tüm bu yolsuzluklara, yalana, yağmaya, talana, adaletsizliğe, iç ve dış politikalardaki tutarsızlıklara; özgürlüklerden yoksun bırakılan başta basın olmak üzere, akademisyenlerimiz olmak üzere, gençliğe ve basına uygulanan hapsedilme olaylarına karşı, kısacası dünyada biten itibarımıza karşı ‘TAMAM’ın da ötesinde ‘çekin gidin’ demekte halkımız ısrarcı olmalıdır.

Bizim oyunumuz yasaklandı üç yerde. Yaklaşık 4 senedir oynadığımız bir oyun yasaklandı. Ülkedeki adaletsizliği vurgulayan Adalet Sizsiniz oyunu. Üç yerde yasaklandı. Bu arada Barış Atay arkadaşımın yasaklanması da oldu. Buna benzer devlet tiyatroları, şehir tiyatrolarında da zaman zaman uygulanan baskılar var ki, bunların çoğu da açığa çıkmıyor. Ama asıl tehlikeli olan olay otosansür.

Biz 12 Mart’ı, 12 Eylül’ü de yaşadık. O zamanlar 12 Mart’ta tekrar oyunlar isteniyordu bizlerden. Emniyet oyunu istiyordu, ondan sonra biz bekliyorduk, onlar oyunu okuyacaklar diye. Onlar okumuyor da normalde. Birilerine okutuyorlardı, işbirlikçileri vardı tabii. Ondan sonra haber geliyordu bunu oynarsın, bunu oynamazsın diye. 12 Eylül’de bunu yapmadılar. Dersini çalışmış olarak geldiler. İstediğini oyna dediler. Sonra gelip yasakladılar. Her türlü emeğinizi, sermayenizi yatırıyorsunuz ondan sonra gelip yasaklanıyor. Şimdi ama daha başka bir tehlike var. Sanatçı kesimi sansürü kendi içinde yaratmaya başladı. Kendi omzuna taşıdı. Oto sansür denen olay yani. Kendi kendilerine yasakladılar. Büyük tehlike de bu. İktidarın baskısı o kadar çok ki insanlar maalesef buraya yönelmeye başladı.

Dolayısıyla aslında 12 Mart’tan ve de 12 Eylül’den daha tehlikeli bir dönemden geçiyoruz.

Yıllardır iktidardalar bir tane sanatçı yaratamadılar. Olamaz zaten böyle bir şey, böyle iktidarların sanatçıları olamaz. Sanatçı diye ortaya koydukları insanları görüyoruz. Bunlara sanatçı değil, sadece ünlenen kişilerdir.