Ekonomik krizin etkisiyle yurttaşların iktidara tepkisi her geçen gün artıyor. YÖNEYLEM’in araştırması AKP’deki erimeyi gözler önüne sererken halkın yüzde 55’i ülkenin kötü yönetildiğini düşünüyor.

Halkın AKP’ye güveni kalmadı

HABER MERKEZİ

YÖNEYLEM Araştırma, Türkiye Siyaset Paneli Şubat 2022 anketinin sonuçlarını paylaştı. 27 ilde toplam 200 noktada yapılan araştırmanın sonuçlarına göre halkın en büyük sorununun geçim sıkıntısı olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Katılımcıların yüzde 66,1’i ekonomik krizden dert yanarken yüzde 29,1’i ise enflasyon ve hayat pahalılığından şikayetçi. Katılımcıların yüzde 48’i de geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir temel ihtiyacı olduğunu belirtti. Evinde işsiz ya da iş arayan bir bireyin olduğunu söyleyenlerin oranı da yüzde 41,2 olarak gerçekleşti.

Erdoğan’a destek en dibi gördü

Araştırmada dikkat çeken bir başka konu ise hükümetin ülkeyi yönetemediği oldu. Yüzde 55,5 ülkenin kötü yönetildiğini düşünürken iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 24,5’te kaldı. Yüzde 18,6’sı “ne iyi ne kötü yönetiliyor” dedi. Fikrim yok diyenler ise 1,4 oranında.

Katılımcılar arasında parlamenter sisteme dönmek isteyenler yüzde 60’ın üzerinde yer alırken başkanlık sistemini destekleyenler sadece yüzde 32,1. Cevap yok diyenler ise yüzde 7,7 oranında. Araştırmada Erdoğan’a asla oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı da yüzde 54 olurken kesinlikle oy vereceğini belirtenler yüzde 34. Kararsızlar ise yüzde 10. Seçimin ikinci tura kalması halinde Erdoğan’a destek vereceklerini söyleyen seçmen oranı yüzde 33,8 olurken muhalefetin adayına destek vereceğini belirten seçmenlerin oranı yüzde 51,1 olarak gerçekleşti. Yüzde 9 kararsız, yüzde 4,4 oy kullanmayacağını ifade ediyor. Bu soruya yüzde 1,7 oranında seçmen de yanıt vermemeyi tercih etti.

Mutabakat metnine yurttaştan destek

Ankette dikkat çeken bir başka unsur da 6 muhalefet partisinin 28 Şubat’ta ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ için hazırladıkları ortak mutabakat metnine ilişkin seçmenin tutumu oldu. Buna göre katılımcıların yüzde 58,6’sı bu çalışmalara destek verdiğini belirtiyor. Desteklemeyenler yüzde 34,8. Fikri olmayanlar ise yüzde 6,6’da kaldı.

Öte yandan MetroPOLL Araştırma doğalgaz ve elektriğe gelen zamları halka sordu. Anket sonuçlarına göre halkın yüzde 86'sı zamlardan rahatsız. AKP’lilerin bile yüzde 64,2’si fiyat artışlarından şikayet ediyor. Bu oran MHP seçmeninde ise toplam yüzde 62,1 oranında.

halkin-akp-ye-guveni-kalmadi-989733-1.