Halkın faturalara çözümü kalın giyinmek

ARDA ÖZARDA

Kış bastırırken kışa ilişkin hazırlıkları ve endişeleri her kesimden yurttaşa sorduk. İnsanlar soğuk kışa karşı çareyi kalın giyinmek ve bataniyeye sarınmakta arıyor. Emekli Bülent Yılmaz’ın söyledikleri milyonlara tercüman olacak cinsten: “Evlerimiz çok soğuk olana kadar kalın giyinip oturuyoruz”.

‘ELEKTRİK FATURASI 400TL CİVARINDA'

Öğrenci İsmail Yıldırım: Elektriğe ve doğal gaza sene içinde çok fazla zam geldiğini ve özellikle öğrencilerin geçinemediğini aktaran Ege Üniversitesi öğrencisi İsmail Yıldırım da, “Ben Ege Üniversitesi öğrencisiyim.2 senedir Bornova’da evde yaşıyorum. Doğal gaz yok soba girişi yok. Isınmamız için sadece klima var. Klimayı açmadığımız halde bile 180–190 TL elektrik faturası gelirken ısınmak için açtığımızda fatura 400 TL civarlarını görüyor. Her şey zamlı ve pahalı. Bir kere zam gelmiyor, sürekli bir zam halindeyiz. 5 kere zam yapılıyor 1 kere indirim yapılıyor. Öğrenciler nasıl geçinecek bunu düşünen yok. Çare sanırım kalın giyinmek ve battaniye” dedi.

halkin-faturalara-cozumu-kalin-giyinmek-647915-1.

NEDEN RAHAT YAŞAYAMIYORUM

Emekli Bülent Yıldırım: Artık rahat yaşamak istediğini belirten emekli yurttaş Bülent Yılmaz da, “Ben emekli bir vatandaşım. Şu anda geçimimi sağlamak için bir pastanede çalışıyorum. Ülkemizde her şeye zam yapıyorlar. Maaşlarımıza zam yapmıyorlar. Elektrik, doğal gaz, su her şey zamlandı. Kara kış bastırmadan doğal gazları açamıyoruz. 1 senede 2–3 tane zam geldi. Sadece zamlarla da bitmiyor, kombi bakımı vs. derken masraflar çok artıyor. Evlerimiz çok soğuk olana kadar kalın giyinip oturuyoruz. Ben 52 yaşındayım neden rahat yaşayamıyorum. Eskiden sobalı evlerde otururduk ama o da çözüm değil fiyatları uygun fakat çok uğraştırıcı” diye konuştu.

halkin-faturalara-cozumu-kalin-giyinmek-647916-1.

'SOBA SATIŞLARINDA ARTIŞ VAR'

Soba satıcısı Mehmet Emin Taş: Doğal gaz ve elektriğe yapılan zamlardan sonra halkın kışı geçirmek için eski yöntemlere dönmeye başladığını aktaran soba satıcısı Mehmet Emin Taş, “Şu an haftada 2–3 tane soba satılıyor. Artık insanlar doğal gaz pahalı tekrar soba yakalım dese bile çoğu binada soba delikleri yok. Yine de doğal gaz zamları bizi etkiledi ve satışlarımızda az da olsa bir artış var. İnsanlar tekrar sobaya dönüyor gibi. Soba fiyatlarımız 150 TL’den başlayarak 350 TL’ye kadar çıkıyor. Şuan 150 TL’de sattığımız sobalar geçen sene 80 TL civarındaydı. Demire yapılan zamlar soba fiyatlarının da fırlamasına neden oldu. En çok soba satışını Suriyeli göçmenlere yapıyoruz” diye konuştu.

halkin-faturalara-cozumu-kalin-giyinmek-647917-1.