Devletin verileri ekonomik krizi teyit ediyor. TÜİK, aralık ayı tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre ağustostan beri düşüşünü sürdüren güven endeksi aralıkta da düşmeye devam ederek 58,2 olarak gerçekleşti

Halkın güvensizliği derinleşiyor

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında azaldı; kasım ayında 59,6 olan endeks aralık ayında 58,2 oldu. Böylece tüketici güven endeksi ocak ayından bu yana yüzde 24,2 oranında azalmış oldu.

2019 daha zor geçecek
Beklenti anketinden çıkan sonuçlara göre, gelecek 12 ay içinde işsizlik artacak, hanehalkının maddi durumu daha da kötüye gidecek, tasarruf etme ihtimali zayıflayacak.
Nasıl yorumlanmalı?

halkin-guvensizligi-derinlesiyor-544868-1.Tüketici güven endekesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Bunun için TÜİK, tüketicilere gelecek 12 aya ilişkin beklentilerine dönük belirli sorular gönderiyor ve cevap istiyor. Tüketicilerden gelen cevaplarla tüketici güven endeksi hazırlanıyor. Endeks 0 ila 200 arasında değer alıyor, buna karşılık 100 değerinin altı beklentilerin olumsuz, 100 değerinin üstü ise beklentilerin olumlu seyrettiğini gösteriyor.

Daha büyük bir kriz yaşanmadı
Tüketici güven endeksi verilerine ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ülkenin daha büyük bir kriz yaşamadığını söyledi.
Erdoğdu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Verin şu kardeşinize yetkiyi, ekonomiyi nasıl uçuruyoruz propagandası resmi olarak çökmüş durumda.

Hanelerin gelecek 1 yıl içinde maddi durumlarına ilişkin beklentileri de bozulmuş durumda. Özellikle seçimden sonra hanelerin maddi durumunun kötüleşeceğine dair beklentileri daha da artmış. Yine hanelerin gelecek 1 yıl içinde tasarruf edeceklerine dair beklentileri de seçimden sonra yüzde 26 oranında bozulmuş.