Halkın iradesi bir kez daha gasp edildi. Mardin, Van ve Diyarbakır'da seçilmiş belediye başkanları görevden alınıp yerlerine kayyum atandı. Bölgede protestolar yaşanırken, HDP, 'atamalar halk iradesine darbedir' dedi.

Halkın iradesine kayyum!

Halk iradesi bir kez daha kayyumlar aracılığıyla gasp edildi. Yerel seçimlerin üzerinden henüz 4,5 ay geçmişken Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kazandığı üç büyükşehir belediyesine, 31 Mart yerel seçimlerinden önce yapıldığı gibi yine kayyum atandı. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Diyarbakır’da kararı protesto eden yurttaşlara biber gazı ve TOMA’larla saldırıken, İçişleri Bakanlığı, görevden alma gerekçesini başkanlar hakkındaki soruşturmalara dayandırdı. Karara tepkiler çığ gibi büyürken, HDP'den yapılan açıklamada "Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır" denildi.

Halkın iradesiyle seçilmiş belediye başkanlarının haklarında herhangi bir hüküm yokken görevden alınmaları, yerel yönetimlere ‘darbe’ olarak yorumlandı. İçişleri Bakanlığı, "Diyarbakır, Mardin ve Van illeri başta olmak üzere toplam 29 ilde PKK/KCK terör örgütüne yönelik 418 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Operasyonlar devam etmektedir" açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, "Demokrasi mücadelemiz çerçevesinde teröre destek veren belediyelere müdahale kaçınılmazdır" açıklamasında bulundu.

SORUŞTURMA BAHANESİ...

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı hakkında ağır ceza mahkemelerinde süren 9 soruşturma, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Türk hakkında 6 soruşturma, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Ertan hakkında ise 7 soruşturma yürütüldüğü gerekçesiyle görevden almaların gerçekleştiği ifade edildi.

ONURSUZLUK ADDEDERİM

Karara ilişkin kendisine dayatılan belgeyi imzalamayı onursuzluk addettiğini ve imzalamadığını belirten Diyarbakır Belediye Başkanı Mızraklı, "Burada çok farklı bir niyet var. Bu, Türkiye'deki siyaset ikliminin başka bir yere evriltilmesi söz konusu. Türkiye'deki demokrasi değerlerine, temsili bütün mekanizmalara olan güveni sarsacak bir darbe durumudur" ifadelerini kullandı.
Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı da tepkilerini, “Türkiye darbelerle yönetilemez. Bu faşist ittifak baskı ve zulümle ömrünü uzatmak istiyor” sözleriyle dile getirdi.

MEŞRUTİYETİ KALMADI

HDP’den yapılan açıklamada da görevden almaların halk iradesinin gaspı olarak değerlendirildi. “Kayyımlar döneminde bu 3 büyükşehir başta olmak üzere bütün belediyelerin kaynakları tüketilmiş, bir enkaz geride bırakılmıştır” denilen açıklamada, “Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir. Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur” ifadeleri yer aldı.

SUSMAK ONAYLAMAKTIR

HDP'nin açıklamasında, “Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır” denilerek, “Halkın iradesini gasp etmek, seçim sonucunda sandıkta kazanamadıklarını devlet şiddeti, zoru ve hilesi ile gasp etmek bu iktidarın, AKP-MHP ittifakının bir olağanı olmuştur. Bu uygulamaları halkımız asla kabullenmeyecektir. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır” ifadeleri yer aldı.

TÜM TÜRKİYE'YE ÇAĞRIMIZ

HDP Eş Genel Başkanı Temelli de yaptığı açıklamada “3 Belediye başkanımız görevden alındı saldırı sadece HDP’li belediyelere yönelik değil bu saldırı demokraside buluşmuş insanlara bir saldırıdır” dedi. Tüm Türkiye'yi halkın iradesine sahip çıkmaya çağıran Temelli, “Demokrasi mücadele ile kazanılacak. Demokrasiyi birilerinden beklemeyeceğiz. Kaybettiler, yine kaybedecekler. Kazandık yine kazanacağız” diye konuştu.
Duruma tepki gösteren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ise, belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasının Kürt halkının demokrasi mücadelesine karşı açılan yeni bir savaş olduğunu belirtti.

KAYYUMLARIN BÖLGEDE İCRAATLARI

Bölgedeki atamalara tepkiler devam ederken bir önceki dönem kayyumların belediyeleri uğrattıkları zarar da tekrar gündeme geldi. Sayıştay’ın Kamu İdareleri Denetim Raporu’nda, kayyum atanan belediyelerdeki usulsüzlükler tek tek sıralandı, üçü büyükşehir olmak üzere, kayyum atanan 13 belediyede toplam 196 usulsüzlük tespit edildi.

1 buçuk milyar borç bıraktı

Şu an Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun kayyumluk dönemindeki usulsüzlükleri Sayıştay raporlarına da yansıdı. Van Büyükşehir Belediyesi’ni 1 buçuk milyar borçla bırakan Zorluoğlu, Kadın Yaşam Merkezi, Nuda Kültür Merkezi, Kadın Sığınma Evi, Eğitim Destek Evleri ve Çocuk Kreşi gibi birçok birimi kapatmıştı.

1 ton 600 kilo kadayıf

Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, kayyum döneminde belediyenin kaynaklarının nasıl har vurup harman savrulduğunu şu sözlerle ortaya sermişti: “Kayyum döneminde 1 ton 600 kilo fıstıklı kadayıf yemişler. Yüzlerce kahve fincan takımları göndermişler. Fincanlar 92 bin TL tutuyor. 92 bin TL fincan masrafıyla 460 ailenin bir aylık masrafını karşılayabiliyorsunuz.”
Kayyum Cumali Atilla, 2 milyon 127 bin 725 TL harcayarak kendisine lüks bir makam odası yaptırmıştı.

164 bin liralık kahve

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Mustafa Yaman da, 2019’un ilk 3 ayında belediye bütçesinden "ağırlama bedeli" ve kente seçim çalışmaları için gelen AKP'li bakanlar için toplamda 1 milyon 588 bin TL harcadı. Kuruyemiş ve kahve alımı için ödenen miktar, söz konusu harcamaların en dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı. Kayyum yönetimi, Ocak ayında 34 bin 550 TL, Şubat’ta 73 bin 900 TL ve Mart’ta 56 bin 100 TL olmak üzere toplamda 164 bin 550 TL’ye sadece kuruyemiş ve kahve alımı yaptı.