Muğla Yatağan’a bağlı Gökgedik köyünde halk maden şirketiyle yıllardır mücadele ediyor. Açtıkları davayı kazanan köylüler, Yatağan Belediyesi’nin şirkete destek çıkması sonucunda kararın uygulanmadığını söylüyor.

Halkın kazanımlarını belediye örtbas etmiş

AYCAN KARADAĞ

Muğla’nın Yatağan İlçesi’nin Gökgedik Köyü bölgesinde feldspat (bir mineral grubu) madeni çıkaran Straton Maden isimli şirket, gerekli izinleri almamasına rağmen kapasite artırımı faaliyetlerini sürdürüyor. Köy muhtarının maden şirketine karşı açtığı davada şirketin ÇED onayı iptal edildi ama Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile Gökgedik Muhtar’ının “Davacı” sıfatı Yatağan Belediyesi’ne geçince işler değişti. Danıştay’ın da ısrar ettiği kararı görmezden gelen şirket, Yatağan Belediyesi’nin üç maymunu oynamasıyla talanına devam ediyor.

2010 Yılında, Standart Madencilik, feldspat madeni çıkarmak için bölgedeki madende ruhsat sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri A.Ş’den (KİAŞ) işletme hakkı alarak faaliyete başladı. İzinler KİAŞ üzerindendi. 2013 yılının başlarında ise Global Yatırım Holding, Ra Doğu Madencilik ve Standart Madencilik’i satın alarak Straton Maden’i kurdu. Gökgedik’teki madenin bu tarihteki üretim kapasitesi 220 bin 800 tondu.

Muğla Valiliği’nin 2013’te verdiği “ÇED gerekli değil” kararına karşı köy muhtarı Nizamettin Arıka 2014’te dava açmıştı. Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile Gökgedik muhtarının “Davacı” sıfatı Yatağan Belediyesi’ne geçmişti.

BELEDİYE UYGULAMADI

Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, dört yıl sonra ÇED kararını iptal etti ama Davacı Yatağan Belediyesi, mahkemenin iptal kararını uygulamadı. Şirket ise kararın iptali için 23 Şubat 2018’de Danıştay’a temyize gitti. Danıştay da köy muhtarını haklı bulsa da Yatağan Belediyesi kararı Gökgediklilere tebliğ etmedi.

Şirket, Danıştay Kararı’nın hemen akabinde 05 Nisan 2018’de yeniden ÇED oanyı için başvuru yaptı. Yatağan Belediyesi ve Muğla Valiliği yargı kararını uygulamayınca, Straton Maden de faaliyetlerine devam etti.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Davanın avukatı Nadiye Asu Arda, “Biz 2 dava açtık. Yol üzerinde birçok kesilecek ağaç vardı. Bunların kesilmemesi için başvurduğumuz davayı kazandık. Bu da bizim için önemli bir kazanım. O yolu engellemiş olduk. Maden, köyü ikiye bölerek bir taşımalı yolu yaratacaktı. Doğaya ve insana çok fazla zarar doğuracaktı buna engel olundu. Diğer davamızı ise 300 bin metrekarelik alandaki izin ile ilgili. Bu davamızı kaybettik. Mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Turgut Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol ise Gökgedik köyüne tüm desteklerini verdiklerini ifade ederek, “Bu süreci biz 2017 yılında öğrendik. Daha sonrasında 2017 Ağustos ayında Gökgedik köyünde köylüler ile toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda şunu öğrendik; Gökgedik tapusu olmayan bir köy. Burada Straton isimli şirket, köydeki yaşamı hiçe sayarak işletme ruhsat sahasını ÇED süreçleri ile götürüyor. Bu köyde yeri geldi, kolluk kuvvetleriyle mücadele edildi. Gökgedik köyü, toprağını satmamak konusunda kararlı. Tek geçim kaynağı olan çam fıstığını kaybetmek istemiyor. Biz de dernek olarak bu mücadeleye destek veriyoruz” diye konuştu.