Halkın tarikat ve cemaatle işi yok
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

Gericilerin gönlünü hoş tutmaya çalışan iktidar, sosyal yaşamı yasaklarla kuşatırken ülkenin çok büyük bir çoğunluğunun cemaat ve tarikatlara uzak olduğu kamuoyu yoklamalarına yansıyor. MetroPOLL Araştırma’nın son anketine göre halkın yalnızca 4,3’ünün tarikat ya da cemaatlerle bağının olduğu görülüyor. Yüzde 93,5 gibi ezici bir çoğunluk, herhangi bir tarikat ya da cemaatle bağı olmadığını ifade ederken yüzde 2,2 de yanıt vermemeyi tercih ediyor. Cemaat ve tarikatlarla ilgisinin olmadığını söyleyenler AKP’de bile yüzde 92,4’lük bir orana sahip.

AKP ERİDİ

Öte yandan ORC’nin anketi de çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. ORC’nin Twitter’da paylaştığı ankete göre 2018 seçimlerinde yüzde 42,6 oy alan AKP, Ağustos 2021’deki anketlerde yüzde 33,4 potansiyeline sahipken, bu ayki ankette yüzde 27,3’e geriledi. Aynı araştırmaya göre İYİ Parti ise geçen yılın ağustos ayında yüzde 12,5 oy alırken bu ay yüzde 22,5’e ulaşmış görünüyor. ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, geçen ay düzenledikleri ankette ‘Cumhur ittifakı’ndaki büyük erimeyi gördüklerini belirtmiş, CHP’nin birinci, AKP’ninse üçüncü parti olma ihtimali olduğunu söylemişti.

CHP ÖNDE

Son olarak Avrasya Araştırma’nın 30 Temmuz / 8 Ağustos 2022 tarihleri arasında 26 ilde kent/kır dağılımın uygun olarak 2 bin 410 kişiyle yüz yüze mülakat yöntemi yaptı. Avrasya Anket, hata payına ilişkin bilgileri web sitesinde paylaşmadı. Erken seçim olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusu yöneltilen vatandaşların verdikleri cevaplara göre -kararsızların dağıtılması halinde- partilerin oy oranları baz alındığında CHP Yüzde 29,9, AKP yüzde 28,5, İYİ Parti, yüzde 13,3, HDP yüzde 10,5, MHP ise yüzde 7,1 oy alıyor.