Halkın temel talepleri belli

Suat Özçelebi - SİTA Politik Danışmanlık Genel Müdürü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçime giden yolda, endişeli muhafazakarlara ya da AK Parti’den kopan kararsızlar diye nitelediğimiz kitleye karşı iktidarın kullanabileceği “baş örtüsü konusunda geri adım atabilirler, var olan güvencelerinizi kaybedebilirsiniz” propagandasına karşı bir atak yapmış gibi duruyor. Bu konudaki güvenceyi, söylemden bir yasa maddesine taşıyarak AK Parti’nin kullanacağı bir argümanı elinden almaya çalışıyor. Ayrıca kulislere yansıyan eğer doğruysa Cumhurbaşkanının yapacağı Alevi açılımı gibi benzer konularda cephe almaya çalışıyor.

Ancak bu yaklaşım, iktidarın temel stratejik yaklaşımlarını ve siyasal iletişimini üzerine inşa ettiği kutuplaştırma ve bunu mümkünse kimlik, köken, inanç siyaseti üzerinden yapma riski taşıyor. Ve bu risk Cumhurbaşkanının konuşmasıyla belli ölçülerde gerçekleşti. Konunun üstüne atladı, CHP’yi samimiyetsizlikle suçlayarak tartışmayı genişletti ve değişiklik önerisini el artırarak Anayasa değişikliği seviyesine çekti. Bununla yetinmedi Aile konusunu ve buna bağlı temaları yasal güvencelerini artırma bahanesiyle, Anayasal tartışmanın sınırlarını da genişletti.

kRİZE ÇÖZÜM BEKLİYOR

Muhalefet bu çıkışı, Erdoğan’ın olası hamlelerini hesaplayarak kriz iletişimi ve farklı senaryolar çalışmadan yaptıysa, sonuçları hiç de istediği gibi olmayacaktır. Ama bu sonuçları çalıştıysa ortada sıkı bir satranç dönebilir. Ya da muhalefet kendi açtığı bu alanda çok daha donanımlı ve istekli olan iktidar karşısında mevzi kaybedebilir. Hem zaman hem de halkın temel taleplerini konuşmak gibi gündemi derin ekonomik yoksulluk ve yolsuzluklar üzerinden inşa etme fırsatını heba edebilir. Bu alan Cumhurbaşkanı için çok kullanışlı bir alan bu ve benzeri konularda seçime kadar konuşabilir ve tartışabilir. Ama toplum Muhalefetten, 6’lı masadan hem ekonomik krize hem de gittikçe ortadan kalkan temel hak ve özgürlüklere ilişkin çözüm ve eylem bekliyor. Bu çok açık bir biçimde araştırmalara da yansıyor, çünkü iktidarın mevcut politikalarından umut kesilmiş durumda.