Halkın tepki gösterdiği projeye 'ÇED Olumlu' kararı verildi!

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Bergama ilçesinde Cevaplı Mahallesi’nde Erkoç Kırmataş şirketi tarafından yapılması planlanan kalker ocağının kapasitesinin yıllık 390 bin tondan 1 milyon 920 bin tona çıkarılması için ÇED Olumlu kararı verildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Devlet Avlağı alanındaki kalker ocağının ÇED Olumlu raporu İzmir Çevre İl Müdürlüğü'nce ilan edilerek yürürlüğe girdi.

600 METRE MESAFEDE YERLEŞİM YERİ

Proje kapsamında; 24,64 hektar olan mevcut çalışma alanının, 75,64 hektar alana çıkartılması ve ayrıca saha içerisinde 19,95 hektarlık alanda, 50.000 ton/yıl kapasiteli mermer ocağının işletilmesi ve mermerin boyutlandırılması yapılacak.

Toplamda doğa koruma alanı içinde 95 hektarlık bir alanda faaliyet olacak. Planlanan kalker ocağının ayrıca tarım arazisi içinde yer aldığı ve sadece 430 metre mesafede zeytin ağaçları bulunuyor. Proje sahasına en yakın konut alanın güneyinde yer alan Cevaplı Mahallesi sınırları içerisinde ve proje birimlerine kuş uçuşu yaklaşık 600 metre mesafede yerleşim olması dikkat çekti.

Öte yandan projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı Temmuz ayında yapılmış, toplantıda köylü ve Bergamalı çevreciler kapasite artırımına karşı çıkmıştı.