Halkın toplantısında halka yer yokmuş

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Didim ilçesinin Akköy Mahallesi’nde Sabancı Holding’in şirketi olan Enerjisa Enerji Üretim tarafından yapılmak istenen Rüzgâr Enerji Santral (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi projesinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halkın katılım toplantısı düzenlendi. ÇED toplantısına Akköylüler başta olmak üzere çevre dernekleri ve sivil toplum örgütleri katıldı. Mahallede yer alan kahvehanede yapılan toplantıya, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkileri pandemi gerekçesiyle sadece 30 kişinin katılabileceğini belirtti. Yurttaşlar karara tepki göstererek toplantıya katılmadı.

ÇED raporunun sunumu için gelen yetkililer, yurttaşların toplantıya katılmaması üzerine sunum raporunu şirket yetkililerine ve toplantıda bulunması zorunlu olan kamu görevlilerine sundu. Tutanakta ise sadece şirket yetkilileri ve jandarma komutanının imzası yer aldı. Toplantı sonucunda tutulan tutanakta ise, “Sunumun ardından halkın projeye ilişkin görüş ve önerileri sunuldu. Katılımcılar projeyi istemediklerini belirttiler, protesto edildi. Toplantı alanının kahvehanenin karşısında protesto gerçekleştirildi. Herhangi bir bilgi edinme ve soru, öneri talebi olmadığından toplantı sonlandırıldı” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan yurttaşlar da kendi tutanaklarını tuttu. Tutanakta, “Halkın katılım toplantısı; hem mekânın sağlıksızlığı hem de pandemi koşullarının mevcudu altında açılamamıştır. Halkın katılımı olmamıştır. Halktan hiçbir birey mekânda bulunmamıştır. Muhtar da toplantıya katılmamıştır. İş bu tutanak toplantının gerçekleşmediği tespitine dair tarafımızdan imza altına alınmıştır” denildi.

ORMANLIK ARAZİDE

Projenin yapılmak istenen alanı orman ve mera vasıflı araziler içerisinde kalıyor. Ayrıca proje alanına yakın bölgede sit alanları bulunuyor.