Rusya-Ukrayna savaşı sonucu masum insanlar hayatını kaybediyor, silah baronları kazanmaya devam ediyor. Batı, Ukrayna’ya silah yığarken, Batı merkezli savunma sanayi şirketlerinin hisseleri uçuşa geçti.

Halklar kaybediyor, baronlar kazanıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Rusya-Ukrayna savaşında sivil ve masum insanlar bedel öderken, silah baronları zenginliklerine zenginlik katmaya devam ediyor. Son olarak NATO ve Batı ülkeleri, Ukrayna’ya askeri ekipman ve silah desteği konusunda art arda adımlar atmaya başladı.

AB: Başta NATO ülkeleri, Ukrayna’ya binlerce tanksavar ve yüzlerce hava savunma füzesinin yanı sıra yüklü miktarda hafif silah ve mühimmat stoku gönderme kararı alırken Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de 450 milyon avro değerinde silah desteği, 50 milyon avro değerinde koruyucu ekipman yardımı için harekete geçti.


ABD: Ukrayna’ya, aralarında tanksavarların da yer aldığı 350 milyon dolarlık silah desteği sağlayacak. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığı’na yardımın yapılması için onay verdi. Bu yardımla ABD’nin son 1 yılda Ukrayna’ya yaptığı yardım 1 milyar doları aştı. Öte yandan Beyaz Saray, Kongre’den 6,4 milyar dolarlık ek fon talep etti.

İngiltere: Ukrayna’ya bir ay önce omuzdan fırlatılan tanksavar füzeler teslim eden İngiltere, ardından öldürücü ve öldürücü olmayan kategorideki savunma silahlarını kapsayan ek bir askeri destek paketi daha sağlama kararı aldı. Birleşik Krallık ise önümüzdeki 10 yıl boyunca savunma sanayi harcamalarına 270 milyar dolar ayıracağını açıkladı.

İsveç: İsveç Hükümeti, Ukrayna’ya hafif silahların yanı sıra 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıda yardımı yapacak.

Almanya: Almanya, Ukrayna’ya 5 bin miğferin yanı sıra 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderdi. Almanya, 100 milyar avroluk ek fonun savunma harcamalarına ayrılacağını da duyurdu.

Estonya: Estonya, "D30" tipi 9 obüs ile mühimmatı Ukrayna’ya teslim etmek için Almanya’dan onay aldı.

Hollanda: Hollanda, Ukrayna’ya 3 bin miğfer, 2 bin çelik yelek, 30 metal dedektörü, 2 deniz mayını tespit robotu, 2 savaş alanı gözetleme radarı, 5 silah tespit radarı ve 100 keskin nişancı tüfeği ile 30 bin mühimmat yardımı yapacak. Hollanda ayrıca 200 Stinger uçaksavar füzesi ve 50 tanksavar Ukrayna’ya gönderecek.

Fransa: Fransa, Ukrayna’ya askeri ekipman desteğinin yanı sıra yakıt yardımı yapacak.

Belçika: Ukrayna’ya 5 bin otomatik silah, 200 tanksavar yardımının yanı sıra 3 bin 800 ton yakıt sağlayacak olan Belçika, NATO ve AB’nin bilgisi dahilinde miğfer, yelek ve yön cihazları gibi malzemenin bulunduğunu koruyucu askeri ekipmanı Ukrayna’ya yolladı.

Yunanistan: Yunanistan, Ukrayna’ya Polonya üzerinden aralarında C-130 tipi 2 nakliye uçağı ile askeri malzemenin yanı sıra insani yardım sağlayacak.
Çekya: Çekya, makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat gönderiyor.

Finlandiya: Finlandiya, 2 bin kurşun geçirmez yelek, 2 bin miğfer, 100 sedye ve iki acil tıbbi bakım istasyonu yardımı için harekete geçti.

Kanada: Yönetim NATO’yu desteklemek için Letonya ve çevredeki bölgeye ek olarak 460 kadar Kanada Silahlı Kuvvetleri üyesi ve 7,8 milyon dolarlık askeri malzeme gönderdi. Kanada, son olarak, Ukrayna’ya 25 milyon dolar değerinde ek askeri malzeme yardımında bulunulduğunu açıkladı.

***

halklar-kaybediyor-baronlar-kazaniyor-986116-1.

Silah tüccarlarının hisse rekoru

Savaş, en çok gelir elde eden savunma sanayi şirketlerinin hisse değerlerinin de yükselmesine neden oldu. Gelir bakımından dünyanın en güçlü silah ve savunma sanayi şirketlerinden bazılarının borsa kapanış fiyatlaması 25 Şubat Cuma günü rekor kırdı, birçok şirket Şubat 2020’den sonraki en yüksek seviyeyle haftayı kapattı. Statista’nın verilerine göre en çok gelir elde eden savunma sanayi şirketi olan ABD merkezli Lockheed Martin şirketinin hisse değeri, Ukrayna savaşının etkisiyle yükselişe geçti. 18 Şubat’ta ise 386,46 dolar ile günü kapatan Lockheed Martin, 21-25 Şubat haftasını, 409,49 dolar ile tamamladı. Gelir bakımından dünyanın en güçlü ikinci savunma sanayi şirketi olan Raytheon’un hisse değeri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 2020 Şubat ayından sonraki en yüksek seviyeyi gördü. İngiltere’nin en çok gelir elde eden savunma sanayi şirketi olan BAE Systems’ın hisse değeri, şirket tarihinin en yüksek seviyesini Ukrayna-Rusya savaşının ardından gördü. Şirket, 21-25 Şubat haftasını 653 dolar ile kapatarak rekor kırdı. Şirketin hisse değeri dün yüzde 13,9’lık artışla 744 dolar seviyesine çıktı. Fransız savunma sanayi şirketi Thales’in hisse değeri yeni haftaya yüzde 13’lük bir artışla başlayarak 104,25’i gördü.