Ekonomik ve siyasi sorunlar pek çok ülkede sokak isyanları çıkardı. Şili, Lübnan, Azerbaycan ve Katalonya'da ardı ardına eylemler yapılıyor.

Halklar neoliberalizme ve baskılara karşı ayakta: Kitlesel protestolarda son durum ne?

HABER MERKEZİ

Lübnan, Azerbaycan, Şili ve Katalonya'da on binlerce kişinin hükümet karşıtı protestoları devam ediyor.

Lübnan’da vergi protestocuları, Azerbaycan'da rüşvet, yolsuzluk ve düşük memur maaşlarına karşı çıkanlar, Şili’de artan zamlardan şikayet eden halk ve Katalonya’da bağımsızlık yanlısı on binler, günlerdir eylemlerini sürdürüyor.

LÜBNAN’DA ‘VERGİ’ İSYANI

Ekonomik krizin derinleştiği Lübnan’da WhatsApp başta olmak üzere iletişim araçlarına getirilen vergiler sonrası başlayan ve hâlâ devam eden eylemler hükümet krizi doğurdu. 17 Ekim Perşembe günü başlayan protestolar, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiği açıklanmasına rağmen ülkenin dört bir yanında devam ediyor. Başkent Beyrut’un yanı sıra Cebel-i Lübnan, Trablusşam, Akkar, Sayda, Sur, Baalbek, Nebatiye ve diğer kentlerinde büyüyerek devam eden protestolarda vatandaş, yolsuzluk ve işsizliğin önüne geçme konusunda başarısızlıkla suçladığı Başbakan Saad el-Hariri’nin hükümetinin istifasını istiyor.

BAKÜ'DE YOLSUZLUK VE RÜŞVET PROTESTOLARI

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de cumartesi günü hükümete karşı siyasi dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle düzenlenen eylemde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Rüşvet, yolsuzluk, düşük memur maaşları ve adaletsiz seçimlere karşı polis ablukasına rağmen Bakü'nün farklı noktalarında gösteri düzenleyip hükümeti istifaya çağıran muhalifler, eylemin henüz başında darbedilerek gözaltına alındı. Polis, çok sayıda caddeyi kapattı, bazı metro istasyonlarına geçici olarak kilit vurdu.

Eylemler, 16 yıldır iktidarda olan İlham Aliyev hükümetini hedef alıyor. Hükümetin yolsuzluğa bulaştığını belirten muhalifler, siyasilerin dokunulmazlığının kaldırılmasını talep ediyor.

2018'in Nisan ayında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Aliyev'in Yeni Azerbaycan Partisi oyların yüzde 80'ini almıştı. Aralarında Azerbaycan Halk Cephesi'nin de bulunduğu muhalefet partileri, demokratik ortam olmadığı gerekçesiyle seçimi boykot etmişti.

ŞİLİ'DE ULAŞIM ZAMMI HALKI SOKAĞA DÖKTÜ

Şili’de ise toplu taşımaya yapılan zam sonrası öğrenciler tarafından başlatılan ve kısa sürede tüm halka yayılan protesto gösterileri devam ediyor. Başkent Santiago’nun da bulunduğu Santiago ve Chacabuco eyaletleri ile Puente Alto ve San Bernardo bölgelerinde “acil durum” ilan edildi. Kent genelinde barikatlar kuruldu, eylemlerde şehrin merkezinde bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verildi.

Bugün ise Başkent Santiago yakınlarında bulunan Renca bölgesinde bir giyim fabrikasında çıkan yangında 5 kişi hayatını kaybetti. Sabah saatlerinde de başkent Santiago'nun San Bernardo bölgesinde bir süpermarkette çıkan yangın sebebiyle 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya, belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karşı; hafta başında metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla büyümüştü.

KATALONYA'DA 200'ÜN ÜSTÜNDE GÖZALTI

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barselona şehrinde hafta içi başlayan özgürlük yürüyüşleri Cuma akşamı çatışmalara dönüştü. Bölge genelinde ilan edilen genel grev nedeniyle çalışanlar iş bırakırken, işletmeler ve dükkanlar kapatıldı. İspanya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre 200’ün üzerinde gösterici gözaltına alındı. Özellikle yerel gazetecilerin ve yurttaşların çektiği videolarda ise polisin sokaklardaki insanlara karşı orantısız şiddet uyguladığı görülüyor.