HDP Gaziantep Milletvekilli Mahmut Toğrul, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ders müfredatında yaptığı 2017 tarihli reform kapsamında dayatılan ancak eğitimcilerin tepkisiyle vazgeçilen, “Ahlak-ı Alai” kitabının Çukurova Üniversitesi’nde öğrencilere dağıtılmasına tepki gösterdi. Türkler, Kürtler ve Boşnaklar olmak üzere birçok halkın aşağılandığı kitabın İlahiyat Fakültesi İslam Ahlak Felsefesi dersi hocası tarafından öğrencilere vize ödevi olarak sunulduğunu anımsatan Toğrul, […]

Halkları aşağılayan ‘Ahlak-ı Alai’ kitabı Meclis gündeminde

HDP Gaziantep Milletvekilli Mahmut Toğrul, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ders müfredatında yaptığı 2017 tarihli reform kapsamında dayatılan ancak eğitimcilerin tepkisiyle vazgeçilen, “Ahlak-ı Alai” kitabının Çukurova Üniversitesi’nde öğrencilere dağıtılmasına tepki gösterdi. Türkler, Kürtler ve Boşnaklar olmak üzere birçok halkın aşağılandığı kitabın İlahiyat Fakültesi İslam Ahlak Felsefesi dersi hocası tarafından öğrencilere vize ödevi olarak sunulduğunu anımsatan Toğrul, kitaptaki aşağılayıcı ifadelerin, bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan halkları kin ve düşmanlığı tahrik ve düşmanlığa tahrik edebileceği uyarısında bulundu.

BirGün’ün kamuoyunun gündemine getirdiği olayı TBMM gündemine taşıyan HDP’li vekil, “Böylesi bir kitabın basılması, yayınlanması ve fakültedeki bir öğretim görevlisi tarafından vize ödevi olarak verilmek istenmesi, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan birbirinden farklı sosyal, sınıfsal, ırksal, dinsel vs. farklılıklara sahip halkların vicdanlarını yaralamıştır” dedi.

“KİTAP TOPLATILACAK MI?”

Toğrul, bilim insanı yetiştirme görevi üstlenen üniversitelerde böyle olayların yaşanmasının üzüntü verici olduğunu kaydederek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şunları sordu:

>> Murat Demirkol’un sadeleştirdiği Kınalızade Ali Çelebi’nin ‘Ahlak-ı Alai’ kitabından kaç adet basılmıştır?

 >> “Ahlak-ı Alai” kitabıyla ilgili şu ana kadar neden bir toplatma kararı verilmemiştir? Verilmemiş ise bu onur kırıcı davranıştan sonra kamu barışına zarar veren söz konusu kitapla ilgili bir toplatma kararı verilecek midir?

>> ‘Ahlak-ı Alai’ kitabı, 2017’den günümüze eğitim öğretim kademelerinin başkaca bir alanında kullanılmış mıdır? Kullanılmış ise nerelerde kullanılmıştır?

>> Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Ahlak Felsefesi dersinde yaşanan bu talihsiz olaydan haberdar mısınız?

>> Halkları bu denli aşağılayan bir kitabın özetini çıkarmalarını ve bunun vize notu yerine geçeceğini söyleyen öğretim üyesi hakkında, bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmamış ise açılacak mıdır?

>> Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Ahlak Felsefesi dersi hocasının bu davranışından rahatsız olan öğrencilerin öğretim üyesine yönelik başlatmış oldukları bir suç duyurusu var mıdır? Var ise işleme alınarak gereği yerine getirilmiş midir?